Business sportiv

Business sportiv. Ştefan Ţăpescu, cofondator al Youni: În România, sistemul educaţional şi cel sportiv nu sunt conectate între ele, sportivii nu au foarte multe oportunităţi

28.04.2023, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Ştefan Ţăpescu, cofondator al Youni, care dezvoltă platforma cu acelaşi nume pentru elevii care vor să studieze la universităţi din străinătate, spune că mulţi sportivi români îşi fac studiile de licenţă în România, iar la master hotărăsc să plece în afară. Există însă şi cazuri de sportivi care pleacă imediat după terminarea liceului.

Principalul motiv pentru care sunt alese facultăţile din afara ţării în detrimentul celor din România este pentru că sistemul educaţional merge împreună cu sportul.

Ştefan Ţăpescu a făcut tenis de performanţă şi a ales să urmeze cursurile unei facultăţi din SUA. „Am ales să plec pentru condiţiile educaţionale, dar şi pentru condiţiile de sport. Dacă pleci în America şi faci tenis de performanţă, ai o întreagă echipă profesionistă care te ajută să performezi şi pe partea de tenis, şi în zona educaţională. Sistemul din America e diferit de cel din România, acolo totul se întâmplă în şcoală, selecţia pentru performanţă se face din şcoală“, spune Ştefan Ţăpescu.

Mai mult, dacă sportivii români merg la o facultate din SUA cu o bursă sportivă, aceştia o pot pierde dacă nu performează în zona educaţională.

Mulţi dintre cei care aleg să plece în afară cu o bursă sportivă aleg SUA pentru că oferă cele mai multe astfel de burse, dar au şi cele mai bune condiţii, spune Ştefan Ţăpescu. Pe an, între 50 şi 100 de sportivi aleg SUA pentru a urma cursurile unei facultăţi de acolo. Sunt însă sportivi care aleg Europa, Australia sau Canada.

Motivul pentru care cei mai mulţi sportivi aleg să plece după studiile de licenţă din afară este şi pentru că sistemul educaţional, şi cel sportiv nu sunt conectate, iar multe oportunităţi după încheierea carierei sportive nu există. „Te uiţi la ce oportunităţi au studenţii români care studiază în ţară şi mulţi devin antrenori. Cei care pleacă în străinătate încep să se ducă ori în partea de business hospitality, ori îşi deschid cluburi de sport. Încep să conecteze partea sportivă cu ce au  învăţat în şcoală şi cu partea de disciplină pe care au acumulat-o de-a lungul anilor. În România lipseşte partea de business sportiv“, este el de părere. El adaugă faptul că jumătate din cei care pleacă în afară la facultate se întorc în România şi încep să implementeze multe din lucrurile învăţate acolo.

Cei mai mulţi sportivi români care pleacă în afară la facultate practică polo, baschet, badminton şi e-games.

Numărul sportivilor români care pleacă în afară este însă mai mare, mulţi îşi aleg un club sportiv internaţional şi apoi o universitate.

În acest an şcolar, start-up Youni a ajutat 63 de studenţi să fie acceptaţi la universităţile din SUA dorite - precum Harvard, University of Pensilvanya, Princeton, NYU, Columbia, MIT, University of Chicago.

 

 


 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet