Business sportiv

Business sportiv. Din stradă, la Jocurile Olimpice. Streetball-ul, adică baschetul 3 la 3, a ajuns sport olimpic datorită iniţiativei a doi români pasionaţi de baschet, Vlad Constantinescu şi Radu Petre. „Noi am adus un set de reguli, păstrând elementul de bază – divertismentul“

12.04.2024, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

Vlad Constantinescu şi Radu Petre oferă astăzi consultanţă pentru multe turnee de baschet 3x3 organizate în toată lumea. Sunt mai solicitaţi în afara ţării decât în România, spun ei La Jocurile Olimpice organizate anul acesta la Paris, cei doi vor face parte din echipa de organizare pentru competiţiile de baschet 3x3.

Streetball-ul, baschetul 3 la 3, a pornit în SUA, fiind un sport al pasionaţilor de baschet, care însă nu se aflau în liga profesionistă. Pornit ca un sport ce se juca în aer liber, în special pe asfalt, nu avea un set de reguli clare. Astăzi, baschetul 3 la 3 este în grila sporturilor olimpice, ca urmare a popularităţii pe care acest sport a câştigat-o în ultimii ani, dar şi datorită contribuţiei a doi români pasionaţi de baschet, Vlad Constantinescu şi Radu Petre, fondatorii Sport Arena Streetball.

Colegi de liceu, cei doi şi-au cultivat împreună pasiunea pentru baschet, care a rămas chiar şi după ce au ajuns la facultate. Radu Petre a urmat ASE, pe când Vlad Constantinescu a ales să studieze matematica.

„Prin anii 2000 ne-a venit ideea să creştem ceva legat de baschet, să facem nişte terenuri de sport sau să organizăm câteva turnee. A rămas în aer această idee până în 2003, când a început reamenajarea terenurilor din Politehnică, unde de fapt noi am învăţat să jucăm baschet, locuiam în Militari. Am avut un parteneriat cu Universitatea Politehnică şi am găsit şi un angel investor care ne-a ajutat cu bani. Am debutat în 2005 cu o bază sportivă“, povesteşte Radu Petre.

Un an mai târziu, cei doi au organizat şi primul turneu de baschet 3 la 3, având ca inspiraţie turneele de streetbal organizate de Adidas în anii ’90 în Piaţa Constituţiei. Au mai existat încercări ale unor branduri de a organiza astfel de turnee, dar au eşaut.

Cu mult entuziasm, pasiunea pentru baschet, un regulament de două pagini şi un teanc de afişe de promovare împărţite în Politehnică şi Regie, a început Sport Arena Streetball.

„În 2006, din luna mai până în septembrie, am organizat cinci turnee la care au participat cam 200 de echipe“, adaugă el.

În 2007, cei doi au participat la un târg de sport organizat de Federaţia Internaţională de Baschet (FIBA), ceea ce i-a ajutat să intre în contact cu organizaţia, care ulterior a devenit interesată să investească în fenomenul Sport Arena Streetball.

„Noi nu am inventat această formă de baschet. Ce am făcut noi în România? Am adus un set de reguli păstrând elementul de bază – divertismentul“, spune Vlad Constantinescu.

La primele turnee de streetball organizate de cei doi au participat jucători care astăzi joacă în divizia de elită a baschetului românesc de 5 la 5.

Turneele regulate, setul de reguli de bază şi stilul de management al unui turneu au atras atenţia FIBA, care a certificat ulterior multe evenimente organizate de Sport Arena Streetball. De la Politehnică, streetball-ul după regulile făcute de cei doi români a ajuns în toată lumea.

În 2012, se dezvolta FIBA Competition Network, o reţea de turnee din întreaga lume şi a fost inaugurat şi circuitul profesionist FIBA 3×3 World Tour, care cuprinde mai multe turnee master şi un turneu final, FIBA 3×3 World Tour Final şi se organiza prima ediţie a Campionatelor Mondiale de Baschet 3×3. Turneele organizate de Sport Arena Streetball au fost incluse încă de la primul sezon al FIBA 3x3 Competition Network.

Prin toate iniţiativele, Sport Arena Streetball a popularizat acest sport nu doar în rândul oamenilor, dar a făcut această disciplină cunoscută şi la cele mai importante instituţii sportive din lume. Vlad Constantinescu şi Radu Petre au susţinut includerea acestui sport în disciplinele olimpice, iar în urma unui demers iniţiat de FIBA, prin care a organizat la Bucureşti, în 2013, un turneu de 3 la 3 de prezentare pentru Comitetul Internaţional Olimpic. CIO a decis ca baschetul 3x3 să fie inclus în programul competiţiei supreme începând cu Tokio 2020.

Vlad Constantinescu şi Radu Petre oferă astăzi consultanţă pentru multe turnee de baschet 3x3 organizate în toată lumea. Sunt mai solicitaţi în afara ţării decât în România, spun ei. La Jocurile Olimpice organizate anul acesta la Paris, cei doi vor face parte din echipa de organizare pentru competiţiile de baschet 3x3.

Spre deosebire de alte sporturi, streetball-ul reprezintă o combinaţie între sport şi divertisment, Vlad Constantinescu îl numeşte chiar “sportaiment“.

Cei doi sunt de părere că puterea acestui sport este de a atrage oamenii la competiţii, să creeze comunităţi, pentru că principalul catalizator este tocmai atmosfera creată de sport şi divertisment.

„În România, toată lumea spune că lumea nu vine să facă sport. Nu, lumea ar veni să facă sport dacă ştii ce să le oferi, dacă ştii cum să îi atragi. La turneele noastre, de 3x3, serverele FIBA pică, pentru că se strâng 600-800 de jucători în câteva zeci de minute. Cine spune că oamenii nu vin la sport, înseamnă că nu a făcut ce trebuia“, spune Vlad Constantinescu.

Deşi au făcut parte din echipele de organizare ale tuturor tipurilor de turnee de baschet 3x3, Vlad Constantinescu şi Radu Petre îşi doresc să dezvolte mai multe acest segment în România, să organizeze mai multe astfel de turnee, însă principala provocare ţine de finanţări. Multe companii nu vor să investească într-un astfel de sport pentru că nu generează cifrele pe care le pot avea alte sporturi sau alte evenimente, însă engagement-ul, spun cei doi, este mult mai mare la un evenimente 3 la 3 decât la multe alte evenimente comerciale.

„Noi căutăm parteneri pe termen lung, ştim ce vrem să facem, dar avem nevoie de o susţinere pe termen lung, mai ales din partea companiilor“, spune Vlad Constantinescu.

Pentru anul acesta, cei doi vor să organizeze şase turnee naţionale şi 2-3 internaţionale în România, la care sunt aşteptaţi peste 50.000 de spectatori. Costul minim pentru organizarea unui astfel de turneu se ridică la 50.000 euro.

Spre deosebire de alte sporturi, streetball-ul reprezintă o combinaţie între sport şi divertisment, Vlad Constantinescu îl numeşte chiar „sportaiment“. Cei doi sunt de părere că puterea acestui sport este de a atrage oamenii la competiţii, să creeze comunităţi, pentru că principalul catalizator este tocmai atmosfera creată de sport şi divertisment.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet