Business sportiv

Patrick Ciorcilă, directorul Transylvania Open: Ne propunem să consolidăm poziţia turneului nostru în calendarul WTA şi să încercăm să găsim o perioadă cât mai avantajoasă pentru desfăşurarea acestuia. Alegerea unei perioade potrivite poate atrage jucătoare de top şi poate creşte interesul publicului.

Business sportiv. Transylvania Open, singurul turneu WTA 250 din România, aşteaptă 4.000 de spectatori pe zi în acest an. Patrick Ciorcilă, directorul Transylvania Open: „Investiţia estimată se ridică la 1,5 mil. euro“

10.09.2023, 12:52 Autor: Miruna Diaconu

Ana Bogdan, Gabriela Ruse, Jaqueline Cristian, Irina Bara, Barbora Krejcikova şi Eugenie Bouchard au fost câteva din numele sportivelor participante la ediţia de anul trecut a Transylvania Open. Fondul de premii se ridică la circa 260.000 de dolari.

Transylvania Open, singurul turneu WTA 250 din România, aflat la a treia ediţie, va avea loc în acest an în perioada 14-22 octombrie şi sunt aşteptaţi circa 4.000 de spectatori în fiecare zi a competiţiei. Turneul a reuşit să atragă an de an tot mai mulţi pasionaţi de tenis, iar tabelul jucătorilor a fost completat la ultimele două ediţii de mari sportivi la nivel mondial.

Lista participanţilor din acest an nu este completă, sportivii având încă ocazia de a se înscrie, însă Patrick Ciorcilă, directorul Transylvania Open, spune că deja există confirmări venite din partea jucătoarelor din România precum Sorana Cîrstea, Ana Bogdan şi Jaqueline Cristian.

„Ediţia din acest an a Transylvania Open aduce cu sine numeroase noutăţi şi îmbunătăţiri faţă de anii trecuţi. Poate una dintre cele mai notabile constă în introducerea unei tribune noi, care va oferi o perspectivă excelentă asupra meciurilor, chiar din spatele băncii jucătoarelor. De asemenea, BT Arena a investit semnificativ în sistemul de iluminare al sălii, pentru a răspunde cerinţelor stricte ale WTA în această privinţă. Toate schimbările pe care le facem şi toate aceste investiţii vor contribui la o experienţă îmbunătăţită atât pentru jucătoare, cât şi pentru spectatorii care vor veni la Transylvania Open“, spune Patrick Ciorcilă.

Ana Bogdan, Gabriela Ruse, Jaqueline Cristian, Irina Bara, Barbora Krejcikova şi Eugenie Bouchard au fost câteva din numele sportivelor participante la ediţia de anul trecut a Transylvania Open.

Prima ediţie a turneului, cea din 2021, a adus nume precum Simona Halep, Anett Kontaveit, Emma Răducanu, Irina Begu, Jaqueline Cristian, Ana Bogdan, Andrea Petkovic, Monica Niculescu.

Investiţia totală în organizarea competiţiei din Cluj-Napoca ar putea să se ridice la peste 1,5 milioane euro, însă costurile exacte vor fi cunoscute abia la finalul competiţiei. „Investiţia estimată pentru ediţia din acest an a Transylvania Open se ridică la aproximativ 1.500.000 euro. Este important de menţionat că aceasta este o estimare şi că cifra finală va fi confirmată doar la sfârşitul evenimentului, după încheierea tuturor cheltuielilor şi evaluarea costurilor reale. Este o sumă semnificativă, dar necesară pentru asigurarea succesului şi calităţii evenimentului“, spune Patrick Ciorcilă.

Pentru organizarea unui turneu de tenis din circuitul WTA este nevoie de o licenţă, prin care organizatorii dovedesc că au capacităţile finan­ciare şi logistice necesare. La finalul anului trecut, Patrick Ciorcilă a spus că îşi do­reşte trecerea turneului la WTA 500, însă pentru un astfel de turneu costurile ar creşte sem­ni­ficativ. Doar fondul de premii ar trebui să se majoreze de la 260.000 dolari, cât este în prezent, la 800.000 dolari. Mai mult, un astfel de turneu impune o infrastructură sportivă mult mai dezvoltată, cu mai multe terenuri, ceea ce ar implica costuri operaţionale mai mari.

Evenimentul sportiv a fost difuzat în peste 150 de ţări pe platforme precum Amazon, Sky Sports şi ESPN. Turneul se susţine în proporţie de circa 80% din parteneriate şi sponsorizări.

„Ne dorim să ne adaptăm la schimbările ce apar la nivelul WTA şi care vor fi implementate începând cu anul viitor. Este important să rămânem la curent cu noile reglementări şi cerinţe ale circuitului de tenis internaţional pentru a menţine un standard ridicat al evenimentului. În acelaşi timp, ne propunem să consolidăm poziţia turneului nostru în calendarul WTA şi să încercăm să găsim o perioadă cât mai avantajoasă pentru desfăşurarea acestuia. Alegerea unei perioade potrivite poate atrage jucătoare de top şi poate creşte interesul publicului“, mai spune el.

Patrick Ciorcilă este şi cofondatorul Sports Festival, care a organizat Transylvania Open şi Winners Open la Cluj. Pe lângă turneul de tenis, compania organizează şi Sports Festival, un eveniment multi-sport dedicat copiilor şi adulţilor pasionaţi de mişcare şi sport. Cea de-a patra ediţie Sports Festival a avut loc în perioada 1-4 iunie la Cluj.

„Succesul Sports Festival a atras întrebări din partea mai multor administraţii locale care-şi doresc să aibă un astfel de eveniment în oraşele lor. Aşa cum ştiţi, Cluj-Napoca are o infrastructură sportivă extraordinară şi o deschidere din partea autorităţilor locale care au creat un context excelent pentru organizarea Sports Festival. Aşa s-a născut fratele mai mic – Urban Playfield, care se poate replica oriunde, cu condiţia să existe deschidere pentru a promova sportul“, explică Patrick Ciorcilă.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet