Business sportiv

#superstories. Business sportiv. Pariul ZF pe viitorii campioni. Andrei Rusu, 15 ani, baschet: Performanţa şi succesul nu pot fi atinse decât dacă ai eşuat de nenumărate ori, iar din eşecuri înveţi şi devii din ce în ce mai puternic atât fizic, dar şi psihic

26.01.2024, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

♦ Andrei Rusu a început să practice baschet de la 7 ani, însă, în primii patru ani, a practicat în paralel ÅŸi dans sportiv, dar baschetul l-a ales, spune el. ÃŽn ultimii ani, a obÅ£inut diferite locuri la campionatele naÅ£ionale la categoriile sale de vârstă. Visul său este să ajungă MVP al unui turneu final de juniori.

 

1. Cum ai început să practici baschetul? La ce vârstă te-ai apucat?

Am început să practic baschetul la vârsta de 7 ani sub îndrumarea antrenorului şcolii, domnul profesor de sport Cătălin Baciu. Părinţii m-au întrebat dacă nu aş dori să merg la clubul de baschet al şcolii, iar eu am fost imediat de acord, fiind un copil foarte energic şi dornic de miscare.

2. De ce ai ales baschetul ÅŸi nu un alt sport?

Aş putea spune că baschetul m-a ales pe mine, deoarece timp de 4 ani am făcut în paralel şi baschet şi dans sportiv de performanţă, participând la diferite concursuri naţionale. Dar până la urmă, pasiunea şi dorinţa de a deveni un jucător de baschet din ce în ce mai bun, m-au făcut să aleg şi să rămân 100% dedicat baschetului.

3. Ce îţi place cel mai mult la baschet?

Cel mai mult îmi place că am posibilitatea de a creşte şi de a mă dezvolta fizic şi mental din ce în ce mai mult pentru a deveni cea mai bună versiune a mea. De asemenea, aş menţiona şi faptul că spiritul de echipă este un alt factor care mă face să îndrăgesc acest sport, baschetul, atât de mult.

4. Cum te-a ajutat baschetul să te dezvolţi?

Baschetul m-a ajutat să mă dezvolt mult, din punct de vedere moral, devenind o persoană mai responsabilă ÅŸi mai ordonată, iar datorită acestui sport mi-am dezvoltat un stil de viaţă mai sănătos. Punctualitatea, atenÅ£ia la detalii ÅŸi colegialitatea sunt alte calităţi pe care am reuÅŸit să le  dezvolt ÅŸi să le îmbunătăţesc prin practicarea baschetului.

5. La ce club eşti înscris?

De 3 ani evoluez la clubul Stomart IaÅŸi.

6. Ce înseamnă, după părerea ta, baschetul de performanţă?

În opinia mea, baschetul de performanţă este un scop pe care fiecare jucător trebuie să-l aibă în minte la orice antrenament. Trebuie să fie un scop pentru care munceşti, te dedici şi te sacrifici în fiecare zi, iar stilul personal de viaţă trebuie adaptat pentru a atinge performanţa.

7. Cine te-a sprijinit cel mai mult pe acest drum?

Familia mea este cea care m-a sprijinit ÅŸi care va continuă să mă sprijine pe acest drum, ea  fiind alături de mine atunci când câştigam, dar ÅŸi când pierdeam. Familia este cea care mă motivează în fiecare zi să muncesc din ce în ce mai mult, aÅŸa cum ÅŸi ei muncesc pentru a mă susÅ£ine din toate punctele de vedere. Alături de familie, un sprijin important l-am primit de la colegi ÅŸi de la toÅ£i antrenorii care m-au pregătit până acum.

8. Ce titluri ai obţinut până acum?

În sezonul 2021-2022 - locul 6, campionat naţional U13 (2009)

În sezonul 2021-2022 - locul 12, campionat naţional U14 (2008)

În sezonul 2022-2023 - locul 7, campionat naţional U14 (2009)

În sezonul 2022-2023 - locul 11, campionat naţional U15 (2008)

9. Ce titluri/premii îşi doreşti să ai?

În primul rând, eu îmi doresc să muncesc cât mai mult şi să ajung la un nivel cât mai înalt posibil pentru a obţine titlul de MVP al unui turneu final de juniori. Îmi doresc foarte mult să câştig şi titlul de campion naţional alături de colegii din echipa Stomart.

10. Care au fost cele mai dificile momente ale tale în sport şi cum ai reuşit să le depăşeşti?

Cele mai dificile momente ale mele au fost meciurile pierdute la un scor strâns sau meciurile în care nu simţeam că dau randament. Acele momente m-au afectat foarte mult însă ce am învăţat este faptul că pentru a avea succes trebuie să eşuez şi să greşesc, iar din acele greşeli eu trebuie să învăţ pentru a nu le repeta în viitor.

11. Care a fost cea mai importantă lecţie pe care ai învăţat-o în sport?

Cea mai importantă lecţie învăţată din sport este acceptarea greşelilor. Am reuşit să accept faptul că am o carieră lungă în faţă pe care trebuie să o formez şi pentru care trebuie să muncesc. De asemenea, am învăţat că performanţa şi succesul nu pot fi atinse decât dacă, mai întâi, am eşuat de nenumărate ori, iar din eşecuri înveţi şi devii din ce în ce mai puternic atât fizic, dar şi psihic.

12. Cum arată o zi de viaţa ta? Cum reuşeşti să faci faţă cu şcoala şi cu sportul?

O zi din viaţa mea este destul de aglomerată, însă încerc să îmi planific timpul foarte bine, iar atâta timp cât îl respect, reuşesc să fac faţă şi cu şcoala şi cu sportul, însă multe lucruri trebuie sacrificate pentru a avea un echilibru între cele două. Sunt momente când nu reuşesc să mă ţin de planificare, iar pentru asta am găsit tot timpul înţelegere atât la profesorii de la şcoală, cât şi la staff-ul de la club şi aş vrea să mulţumesc tuturor pentru asta.

13. Care sunt sportivii tăi preferaţi şi de ce?

Unul dintre sportivii mei preferaţi este Kobe Bryant deoarece mentalitatea lui şi obsesia lui pentru autodepăşire mă motivează în fiecare zi să excelez în baschet şi să devin mai bun pe azi ce trece.

14. Ce ar trebui să ştie un copil care se apucă de baschet?

Un copil care se apucă de baschet ar trebui să ştie că urmează un drum foarte anevoios şi că de multe ori va simţi că poate ar trebui să renunţe deoarece nu vede niciun progres în jocul lui. Însă eu îi încurajez pe cei care îşi doresc să facă performanţă, să nu fie afectaţi de greşeli sau de orice le-ar spune ceilalţi deoarece dacă ei iubesc ceea ce fac şi au această dorinţa de a deveni mai buni în ceea ce fac, atunci trebuie să muncească cu gândul la progres. Nimic nu se va întâmpla peste noapte, iar ei nu vor deveni jucători de performanţă doar după câteva zile, este nevoie de mulţi ani pentru a înţelege atât partea practică a baschetului, pregătirea fizică necesară în baschet, cât şi faptul că acest sport complex necesită o pregătire psihică foarte bună.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet