Business sportiv

#superstories. Business sportiv. Pariul ZF pe viitorii campioni. Theodor Buligescu, skeleton, 16 ani: Acest sport m-a învăţat lecţia de sinceritate, orice abatere, ca şi pe pârtia de skeleton, te scoate de pe traseul obiectivului

14.07.2023, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

♦ Theodor Buligescu este multiplu campion naţional la skeleton-starturi,a obţinut locul al patrulea la concursurile de calificare pentru Jocurile Olimpice de tineret 2024, pe acelaşi loc s-a clasat. El este component al lotului olimpic pentru tineret la skeleton din 2024.

 

1. Cum ai început să practici acest sport? La ce vârstă te-ai apucat?

În cel mai firesc mod posibil. La sfârşitul primăverii 2021, când abia împlinisem 15 ani, domnul Dan Scurtu, antrenor al echipei de skeleton şi bob, după ce mi-a urmărit câteva antrenamente de atletism, mi-a propus să mă alătur echipei de skeleton.

 

2. Ce te-a atras cel mai mult la acest sport?

Adrenalina, precizia, fizica te ajută dacă o cunoşti şi respecţi legile, viteza şi senzaţia de libertate.

 

3. Cine te-a susţinut să mergi spre performanţă?

Clubul Sportiv Olimpia Bucureşti, Federaţia Româna de bob şi skeleton, Comitetul Olimpic Sportiv Român, familia şi toţi membrii echipei care mă ajută să fiu în formă pentru a-mi atinge obiectivele.

 

4. La ce club eşti înscris?

Sunt sportiv legitimat la secţia de performanţă-skeleton în cadrul clubului sportiv Olimpia Bucureşti.

 

5. Cât de dificil a fost parcursul tău în acest sport?

Nu aş spune dificil, cât mai degrabă provocator. De exemplu, fără experienţă, în prima competiţie din luna august 2021, m-am accidentat destul de rău, dar asta nu m-a oprit să continui şi să obţin titlul de campion naţional în acelaşi sezon competiţional.

 

6. Cât de greu este să practici acest sport în România?

Pe o scară de la 1 la 10, unde 10 este foarte dificil, 7 este nota care corespunde situaţiei actuale. Lipsa unei piste de antrenamente şi competitii pe gheaţă este un dezavantaj, dar este un avantaj major pentru competitorii mei, din Austria, Elveţia, Letonia, Germania, Norvegia, Italia.

 

7. Cine te-a susţinut financiar?

Familia, clubul, Federaţia şi COSR.

 

8. Cum reuşeşti să faci faţă cu şcoala şi cu sportul de performanţă?

Şcoala şi sportul de performanţă nu se exclud. Am avut suport din partea majorităţii profesorilor şi sper să am în continuare sprijin din partea liceului - Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti - având în vedere ca reprezint România la competiţii internaţionale.

 

9. Ce titluri/medalii ai obţinut până acum?

Titluri: momentan dublu campion naţional de starturi, în curand sper să fiu triplu campion naţional la Campionatul Naţional de starturi din luna septembrie 2023.

La competiţiile internaţionale din sezonul trecut m-am clasat pe locul 4, la două zecimi de medalia de bronz la Gangwon-Pyeongchang, Coreea de Sud. Am mai obţinut în Austria, la Innsbruck, o clasare pe locul 4. Rezultatul din Coreea îmi dă încredere că voi performa în sezonul următor pentru că a fost obţinut pe pista olimpică pe care se vor desfăşura Jocurile Olimpice de iarnă pentru tineret din 2024.

 

10. Ce titluri îţi doreşti să mai obţii?

Medalie de aur la Jocurile Olimpice de iarnă pentru tineret din 2024, Gangwon-Pyeongchang, Coreea de Sud.

 

11. Ce te-a învăţat acest sport?

Lecţia de sinceritate. Orice abatere, ca şi pe pârtia de skeleton, „te scoate“ de pe traseul obiectivului. Perseverenţa, implicarea, reflecţia şi responsabilitatea sunt alte lecţii valoroase învăţate.

 

12. Care au fost cele mai dificile momente şi cum ai reuşit să treci peste ele?

Răsturnarea cu skeletonul de la prima competiţie pentru calificare la JOT, când concursul mi-a fost anulat, am pierdut controlul într-un viraj, şi am pierdut şansa de a mă clasa pe podium. Numărul de curse încheiate cu timp cronometrat este o condiţie obligatorie, dar am încredere că voi primi în continuare suportul Clubului, Federaţiei şi a COSR pentru a participa la turneele de pregătire necesare, a reuşi să particip la Jocurile Olimpice de Iarnă pentru tineret din 2024 şi pentru obţinerea unei medalii. Avem un obiectiv împreună şi vrem să-l ducem la bun sfârşit.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet