Business sportiv

#superstories. Pariul ZF pe viitorii campioni: David Buşu, caiacist: Competiţia e susţinută de ambiţie, fără ele nu poţi evolua. Sportul mi-a creat o disciplină pe care o împrumut şi la şcoală, dar şi acasă

26.08.2022, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

David Buşu are 12 ani şi s-a apucat de caiac în urmă cu un an, însă rezultatele nu au întârziat să apară, astfel că, se poate mândri cu medalii de aur la campionatele naţionale.

 

1. De ce ai ales să practici acest sport?

Familia mea provine din Constanţa, iar vacanţele mi le-am petrecut la malul mării. Am îndrăgit sporturile de apă imediat şi am ales să practic acest sport, deoarece m-am regăsit în el.

2. La ce vârstă ţi-ai dat seama că ai dori să faci acest sport? Câţi ani aveai când te-ai apucat de canotaj?

M-am apucat să practic caiacul la vârsta de 11 ani. Este un sport care îmbină eleganţă şi forţă.

3. Cine te-a sprijinit să urmezi acest drum?

Am primit sprijinul părinţilor şi antrenorului de caiac, domnul Ilie Crinu, antrenor emerit Caiac CSS6. Aş vrea să îi mulţumesc din suflet pentru că a avut răbdare cu mine în momentele cele mai grele şi a crezut cu tărie că voi ajunge campion.

4. La ce club eşti înscris?

Eu sunt înscris la clubul C.S.S. 6 Bucureşti. În timpul şcolii facem patru antrenamente pe săptămână. În vacanţă facem antrenamente zilnic, câte 2-3 ore. Petrecem atât de mult timp împreună încât ne-am consolidat prietenii frumoase între noi şi suntem ca o familie -  sportivi, părinţi, antrenor.

5. Care este costul lunar pentru practicarea acestui sport?

Este un club şcolar de stat şi nu există un cost lunar. Putem vorbi însă de dotări şi echipamente. Acolo părinţii au un rol important. 

6. Ce îţi place cel mai mult la acest sport?

Cel mai mult la acest sport îmi place că poate fi şi un sport singular, dar şi unul de echipă. Am devenit un grup de prieteni atât la club, dar şi în afara lui. Acest sport creează un spirit de competiţie.

7. Pe lângă dezvoltarea fizică, cum te-a mai ajutat acest sport?

Pe mine acest sport m-a făcut mai puternic, atât psihic, cât şi fizic. Competiţia e susţinută de ambiţie, fără ele nu poţi evolua. Mi-a creat o disciplină pe care o împrumut şi la şcoală, dar şi acasă. Sunt o persoană mai puternică de când practic caiac.

8. Cât de dificil a fost parcursul tău până în acest punct?

Până acum parcursul meu este unul excepţional. După un an de caiac sunt campion naţional având adversari sportivi care practică de trei ani caiacul.

Medalii obţinute la caiac:

29 Iulie - 1 August 2022 -  Campionatul Naţional de viteză Caiac de la Bascov Piteşti

Medalia de Aur - Campion Naţional al României la 500 m simplu K1 - U12 (proba olimpică)

Medalia de Aur - Campion Naţional al României la 500 m dublu K2 - U12 (proba olimpică)

Medalia de Argint - Vicecampion Naţional al României la 1.000m K4 - U14

16 Iulie 2022 - Cupa CSS 6 memorialul ,,Mercuri Ivanov’’

Medalia de Aur  la 500 m dublu K2 - U12

Medalia de Argint  la 200m dublu K2- Junior III (U16)

25 Iunie 2022 Cupa Olimpia Memorial ,,Traian Nadasean“

Medalia de Aur  la 200 m simplu  K1 - U12

Medalia de Aur  la 200 m dublu  K2 - U12

9. Te-ai gândit vreodată să renunţi? Ce te-a motivat să mergi mai departe?

Începutul în caiac nu este simplu deloc. Am căzut în lac de nenumărate ori. La fiecare antrenament, am zis că nu este pentru mine. Antrenorul a avut răbdare să îmi explice cum stau lucrurile şi colegii mi-au spus că este normal să îmi pierd echilibrul, la început şi m-au încurajat.

10. Cine te sprijină financiar?

Pe mine financiar mă sprijină părinţii mei. Au fost alături de mine mereu, să am parte de tot ce îmi trebuie, să mă pot antrena în condiţii foarte bune. Le sunt recunoscător pentru asta.

11. Cum reuşeşti să faci faţă şi cu şcoala şi cu antrenamentele?

Dorinţa mea este să pot să menţin  performanţa şi la şcoală şi în sport. Îmi place caiacul, dar am rezultate foarte bune şi la şcoală. Până acum am reuşit. O altă pasiune de a mea este matematică pe care o îndrăgesc şi care mi-a adus nenumărate satisfacţii.

12. Care sunt sportivii tăi preferaţi?

Sportivii mei preferaţi sunt Lionel Messi la fotbal, Charles Leclerc la Formula 1 şi Simona Halep la tenis.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet