Business sportiv

#superstories. Pariul ZF pe viitorii campioni: Maria, Alexandru şi Sorana Enache, fraţii campioni europeni şi mondiali la Karate: Principala lecţie pe care am învăţat-o în sala de karate a fost despre perseverenţă şi evoluţie

09.09.2022, 00:05 Autor: Mirabela Tiron

♦ Maria, Alexandru şi Sorana Enache sunt trei fraţi pasionaţi de acelaşi sport - karate. Maria a ocupat locul 1 la campionatul european SKDUN European (Shotokan Karate Cup) 2022, Alexandru a obţinut locul 1 la World Cup 2021 şi SKDUN European (Shotokan Karate Cup) 2022, iar Sorana a ajuns pe primul loc la SKDUN European (Shotokan Karate Cup)  2021 şi 2022 şi la World Cup 2022.

 

1. La ce vârstă v-aţi apucat de acest sport?

Maria - la 11 ani, Alexandru - la 9 ani, Sorana  -  la 8 ani.

 

2. Cum aţi descoperit acest sport?

Alexandru şi Maria au ajuns în sala Clubului Sportiv Akira prin intermediul unui  prieten de joacă şi vecin care practica acest sport de la vârsta de 5 ani, iar Sorana în cadrul aceluiaşi club a început cursurile de dans, iar 6 luni mai târziu a început să practice karate, din dorinţa de a se alinia fraţilor ei mai mari.

 

3. Cine v-a încurajat să mergeţi în această direcţie?

Părinţii ne-au încurajat, cel mai probabil să nu ne mai vadă în faţa calculatorului şi a telefonului. (...) Sensei Cristi ne-a arătat o lume pe care nu o văzusem până atunci, o lume pe care am

perceput-o extrem de reticienţi: reguli, restricţii, disciplină, iar pentru noi ca un prim contact cu această lume a sportului a fost un moment de cumpănă. În acelaşi timp am reuşit să cunoaştem sportivii clubului, junior şi seniori, cu rezultate notabile în competeţiile internaţionale, campioni mondiali şi europeni, astfel ne-am dorit să fim şi noi ca ei.

 

4. Cum arată o zi din viaţa voastră de sportivi?

Programul de antrenamente este concentrat pe o săptămâna de lucru, cu antrenamente specifice luni, miercuri şi vineri, 1-2 ore, iar sâmbătă sesiunea noastră de antrenamente începe la ora 9:30 şi se încheie la ora 13:30, fiind un mix de antrenamente de karate, cardio, starching şi antrenamente de forţă.

 

5. Cât de scump este să practicaţi acest sport?

Este un sport pe care îl facem cu susţinerea exclusivă a părinţilor, antrenamente, cantonamente, competiţii interne şi internaţionale, deplasări, antrenamente individuale pentru a ne dezvolta şi a putea atinge un nivel de performanţă crescut de la o competiţie la alta.

 

6. Cât de dificil a fost parcursul în acest sport?

Începutul a fost dificil datorită faptului ca am început acest sport la o vârstă la care alţi colegi din club deja aveau ani de antrenament înaintea noastra. Dar prin susţinerea parinţilor, respectiv prin susţinerea şi implicarea instructorilor coordonati de către Sensei Cristi, am ajung după 2 ani de sport să obţinem rezultate importante.

Principala lecţie pe care am învăţat-o în sala a fost despre perseverenţă şi evoluţie iar cum Sensei în mod continuu ridică stacheta şi ne arată imprefecţiunile şi erorile, chiar şi dupa locul 1 la European Cup, respectiv World Cup, ne intoarcem motivaţi în sală pentru a fi mai buni, ne intoarcem în sală şi învăţăm de la colegii noştri mai mari.

 

7. Care sunt obiectivele voastre?

Obiectivele noastre sunt atât sportive cât şi educaţionale.

Competiţia toamnei - SKDUN World Shotokan Karate Cup  -  Karolvy Vary - Cehia

Maria -  examen de capacitate anul acesta fiind o etapă extrem de importantă în educaţie, iar pe plan sportiv examenele de grad, respectiv  să îmi menţin locul 1 obţinut la Europen Cup 2022.

Alexandru  -  a fost anul meu, am încheiat clasa a IV-a şi am fost admis la Colegiul Naţional Grigore Moisil, iar pe plan sportiv să confirm locul 1 obţinut la World Cup 2021, respectiv European Cup 2022

Sorana  -  mă pregatesc pentru examenul de clasa a V-a din toamna viitoare şi reconfirmarea locurilor 1 la ultimele 3 competiţii internaţionale  -  European Cup 2021 şi 2022, respectiv World Cup 2022.

 

8. Ce calităţi credeţi că trebuie să aibă un sportiv pentru a ajunge la performanţă?

În modul simplu există acele idei principale care te ajuta să te apropii de un sport  -  curiozitatea, dorinţa, ambiţie, voinţa. În cazul nostru aceste principii au existat, parţial probabil, dar au fost dezvoltate şi puse în valoarea de Sensei şi instructorii noştri şi indiferent de calităţi.

Credem cu tărie că la vârsta noastră pe lângă calităţi, Sensei sau Instructori, avem nevoie de modele, reale, modele pe care noi le-am regăsit în grupele de junior şi seniori ai Clubului Akira prin colegii noştri mai mari, respective motto-ul cubului, care şi în cazul nostru este aplicabil „CreştemCampioni“.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet