Companii

2002: cel mai bun an pentru mobila de dupa 1989

09.01.2003, 00:00 37

Dupa un an -2001- de revenire a industriei, anul trecut a fost pentru producatorii de mobila cel mai bun dupa 1989. Exportul, care reprezinta trei sferturi din totalul productiei autohtone, a crescut cu 20%, mai ales pe fondul cresterii euro. In aceste conditii, analistii industriei se asteapta ca anul 2003 sa aduca o confirmare a tendintei ascendente, dar la niveluri mai reduse, astfel ca industria va creste cu 6-7%, iar exportul isi va mentine ponderea in volumul productiei.
"Principalul factor care a influentat cresterea exploziva a exportului este aprecierea euro, atat in raportul cu dolarul, cat si cu leul. Cresterea exporturilor a fost de 20% valoric, dar productia fizica nu a progresat chiar atat de mult", spune Aurel Rizea, presedintele executiv al Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR).
El crede ca in acest an cresterea exporturilor nu va mai fi atat de ridicata, fiindca euro nu se va mai aprecia la fel de mult.
Un sector bazat aproape in intregime pe exporturi, productia de mobila depinde in mare masura de evolutia pietelor occidentale. Avand in vedere ca piata romaneasca este de doua ori mai mica din punct de vedere valoric decat productia exportata, singura sansa a producatorilor romani ramane consolidarea pozitiei pe pietele occidentale.
Pe de alta parte, APMR incearca sa creasca prezenta mobilei romanesti in statele estice, piete pierdute dupa 1989. "In acest an, vom deschide un show-room la Moscova", spune Aurel Rizea. In 2002, producatorii romani au participat la mai multe targuri din zona estica, iar Elvila a deschis chiar un magazin propriu la Chisinau.
Maria Butnaru, director general adjunct al producatorului de mobilier Mobex, este de parere ca se simte o usoara revigorare a pietei pe relatia Est. "Aceasta crestere ar trebui ajutata pe plan guvernamental, prin acord bilateral, care sa cuprinda reducerea taxelor vamale si un sistem de garantare al platilor prin Eximbank", completeaza ea.
Pana la intrarea puternica pe piata din est, mobila produsa in Romania trebuie sa ramana competitiva in tarile Uniunii Europene. Oamenii din industrie spun ca vor fi necesare mai multe investitii si ca cei nu au suficiente resurse financiare vor pierde. "Investitiile vor creste in directiile ce permit obtinerea de avantaj competitiv si de crestere a eficientei economice si dse vor orienta spre cel mai important factor: resursa umana", este de parere Violeta Anton, director economic al producatorului de mobila Alprom Pitesti.
Producatorii romani sunt optimisti. "Productia de mobila va continua sa creasca, chiar daca piata interna nu poate absorbi ceea ce se fabrica in Romania", spune Marcela Stoica, director de marketing al grupului de firme Mobexpert.
Exporturile si productia de mobila isi vor continua trendul ascendent si in urmatorii ani, iar piata autohtona va cunoaste un ritm de crestere similar cu cresterea economica. In schimb, numarul producatorilor va fi mai mic, chiar daca numarul fabricilor va creste, considera Andrei Menhart, presedintele Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania si director general al companiei Silvarom.
Pentru acest an, Guvernul a estimat o crestere de peste cinci procente a Produsului Intern Brut, astfel ca productia de mobila ar putea ajunge in 2003 la peste 700 de milioane de dolari, fata de 640 mil. $ in 2001.
Producatorii sunt optimisti si pe termen lung. "Industria mobilei va cunoaste o crestere cel putin pana in 2010", spune Violeta Anton de la Alprom. Potrivit unei prognoze a APMR, in 2010 volumul productiei va depasi 1,1 miliarde de dolari, cu doua treimi mai mult decat anul trecut. Exportul isi va mentine ponderea de aproximativ 80% din totalul productiei, dar se vor dubla vanzarile pe piata interna.
Specialistii estimeaza ca piata de mobilier se va mentine cel putin la acelasi nivel in urmatorii ani, ba chiar va inregistra cresteri pe fondul redresarii productiei interne de mobilier si cresterii volumului importurilor.
In Romania, exista peste 2.900 de fabrici de mobila, care angajeaza aproape 100.000 de oameni, de doua ori mai putin decat in 1989. Intre 1989 si 2001, investitiile si concedierile din industrie au dus la dublarea productivitatii, iar aceasta tendinta va continua.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO