Companii

3M Romania are un nou director general

04.08.2005, 18:25 429

Compania 3M Romania, filiala locala a gigantului american de tehnologie 3M (Minesota Minning & Manufacturing), are un nou director general, in persoana lui Karim Sarahni, care-l inlocuieste pe Wayne Garrett.

Numit in functie luna trecuta, Sarahni vine de pe pozitia de business manager pentru Europa de Est si Asia, in cadrul departamentului de produse electrice al 3M.

Karim Sarahni lucreaza in cadrul companiei de 14 ani, specializandu-se in dezvoltarea afacerilor din tarile cu economii emergente din Asia si Europa de Est.

"Noul director general a avut contacte cu divizia de produse electrice a companiei in Romania inca din 1995, cunoscand deja o parte dintre clientii locali", a declarat Flori Guzga, director de comunicare al companiei.

"Trebuie sa-i instruim pe angajatii nostri sa adapteze toate tehnologiile la specificul pietei locale si sa le faca accesibile clientilor nostri", a declarat Karim Sarahni, noul director general al 3M Romania.

La inceputul lunii iulie, fostul director al companiei, Wayne Garrett, a decis sa se retraga din activitate, dupa 41 de ani petrecuti in cadrul 3M. In Romania, Garrett a ocupat pozitia de director general din 1998.

3M activeaza in zeci de domenii economice - de la telecomunicatii la constructii - dar este mai cunoscut pentru inventarea benzii adezive transparente (scotch).

Anul trecut, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 24,6 milioane de dolari (20 mil. euro), iar pentru acest an estimeaza 26,5 de milioane de dolari (21,5 mil. euro). "In ultimii trei ani dinamica annuala de crestere a fost de 12%", spune Flori Guzga.

Pentru 2006, compania are un plan de investitii de peste o jumatate de milion de dolari, pentru a continua procesul de introducere de noi game de produse si tehnologii adaptate la cerintele pietei locale, unele dintre ele urmand sa fie asamblate local.

Valoarea investitiilor realizate de 3M in Romania in ultimii 5 ani se ridica la peste 1,6 milioane de dolari si a vizat in special echipamentele de procesare.

Pe piata romaneasca, 3M este prezenta in domeniul medical, controlul traficului rutier, siguranta si protectia individuala, echipamente de comunicatii si utilitati, stomatologie, industria auto, benzi adezive si adezivi, abrazive, produse de uz caznic si profesional.

Dintr-un portofoliu de peste 50.000 de produse detinute de 3M la nivel mondial, compania a adus in Romania peste 9.000 de repere pana in prezent.

Peste 90% din vanzarile totale realizate de 3M in Romania se realizeaza prin intermediul distribuitorilor, doar 10% reprezentand vanzari directe ale firmei, adresate in special clientilor mari (Petrom, Electrica sau Sidex).

Din cele sapte divizii ale companiei, anul trecut cele mai importante cresteri s-au inregistrat pe segmentul industrial, in special la produsele pentru industria auto, benzi adezive si abrazive sau aditivi. Mai putin dinamic la nivel national, segmentul destinat serviciilor de sanatate a cunoscut o crestere pe partea de produse stomatologice in zona de vest a tarii.

Corporatia multinationala 3M a avut o cifra totala de afaceri de 20 de miliarde de dolari in 2004 si un profit net de aproape 3 miliarde de dolari. Fiind o companie globala, cu operatiuni in 60 de tari si cu o retea de clienti in 200 de state ale lumii, cu 67.000 de angajati, 3M a raportat anul trecut ca 61% din vanzari au fost generate din afara SUA.

Compania este listata la bursa de la New York, fiind una dintre cele 30 de firme care intra in componenta indicelui bursier Dow Jones. dana.ciriperu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO