Companii

90 mil. dolari costuri in energie datorate secetei

26.08.2003, 00:00 25


Costurilor suplimentare de productie a energiei, in conditiile in care CNE a fost oprita, iar productia Hidroelectrica mult diminuata, vor atinge, pana la sfarsitul anului, 2.400-3.000 de miliarde lei (90 mil. $), potrivit ministrului Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu.


Ponderea companiei Hidroelectrica in totalul productiei de energie electrica la nivel national a scazut treptat, in ultimele luni, din cauza secetei, de la aproximativ 30% la 6,8%, in prezent.


Consumul de energie electrica avea la sfarsitul saptamanii o putere medie orara de 5.000 MW, iar centralele hidroelectrice contribuie cu 735 MW (6,8%), potrivit reprezentantilor Ministerului Economiei si Comertului (MEC).


Cel mai important aport la productia nationala de energie a fost adus de centralele pe carbune (3.128 MW/h), in timp ce in centralele pe hidrocarburi este produsa o cantitate de 897 MW/h.


In acelasi timp, firmele care produc exclusiv pentru consumul propriu au contribuit cu o cantitate de 218 MW/h,n timp ce sistemul energetic a primit alti 194 MW/h din partea altor producatori independenti.


MEC precizeaza ca intreaga cantitate de energie furnizata, pana sambata, de Centrala Nuclear-Electrica (CNE) de la Cernavoda a fost integral acoperita, prin punerea in functiune a unor capacitati suplimentare.


Astfel, Centrala Termoelectrica (CTE) Turceni a produs suplimentar 300 MW/h, iar CTE Doicesti o cantitate de 150 MW/h.


CTE Iernut si CET Galati au raportat o productie suplimentara de 100 MW/h fiecare, iar CTE Mintia si CTE Braila au furnizat cate 80 MW/h.


"Sistemul energetic national functioneaza in conditii de deplina siguranta", precizeaza Ministerul.


Potrivit Ministerului Economiei, debitul Dunarii la Portile de Fier era, duminica, de 1.650 metri cubi pe secunda. Intr-o luna normala de august, Dunarea inregistreaza un debit de 4.400-4.600 mc/s.


Prognozele hidrologice pentru zilele urmatoare arata ca debitul fluviului se va incadra in limitele 1.590-1640 mc/s.


In perioada mai-iulie, seceta a cauzat companiei pierderi de peste 16,1 milioane euro, iar productia a scazut treptat. Complexul Portile de Fier a ajuns, astfel, sa functioneze la un sfert din capacitate.


Tot din cauza nivelului redus al Dunarii, autoritatile au oprit, sambata, CNE Cernavoda. Ca urmare a inchiderii, pierderile sunt in valoare de 12 miliarde lei (360.000 $) pe zi, a declarat ieri Ioan Rotaru, directorul general al companiei.


"Productia zilnica a centralei este de 12 miliarde lei, iar pierderile noastre provin din neproducerea de energie", a spus Rotaru. CNE asigura aproximativ 10% din consumul national de electricitate.


Directorul societatii care opereaza centrala a precizat ca inchiderea Unitatii 1 nu a necesitat nici un fel de fonduri. Procesul de oprire a reactorului sau cel de reluare a activitatii nu presupun utilizarea unor materiale care sa necesite alocarea de fonduri, a explicat Rotaru.



Potrivit ministrului Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu, repornirea reactorului va avea loc in urmatoarele 4-6 saptamani, dupa ce nivelui apei Dunarii va ajunge la 2-2,5 metri.


Ministrul Economiei a apreciat ca nu este posibila repornirea reactorului centralei de la Cernavoda mai devreme de 15 septembrie.


Pentru a face posibila repornirea Unitatii 1 cu 7-10 zile mai devreme, autoritatile ar putea stoca, la Portile de Fier, o cantitate de apa pe care sa o elibereze in momentul redeschiderii centralei de la Cernovoda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24