Companii

A aparut o noua specie de benzinarii, cea pentru marii transportatori. Cate plinuri sunt necesare pentru profit?

A aparut o noua specie de benzinarii, cea pentru marii transportatori. Cate plinuri sunt necesare pentru profit?
20.05.2010, 23:44 389

Grupul austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom, cea maimare companie locala, va investi in urmatorii ani circa 3 milioanede euro pentru aducerea pe piata locala a unui nou concept debenzinarii destinate in principal firmelor de transport comercialrutier. Punctele de alimentare vor functiona sub numele de OMV EuroTruck, iar acest concept a fost lansat inca din 2007 in Austria. Inprezent exista 18 astfel de puncte de alimentare la nivel european,dintre care doua sunt localizate in Romania, una in parcul logisticWest Park, langa autostrada Bucuresti-Pitesti, iar celalalt peaustostrada Soarelui la Lehliu.

"Anul acesta vom mai deschide 1-2 puncte de alimentare, iar inurmatorii ani intentionam sa ajungem la 6 astfel de benzinarii inRomania, iar la nivel european vom avea 45 de astfel de unitati. Inmedie, investitia intr-o astfel de benzinarie se ridica la 0,5 milioane de euro", adeclarat Steen Frederiksen, directorul diviziei de transportcomercial rutier din cadrul OMV.

Obiectiv: 10.000 de plinuri pentru profit

Reprezentantii OMV spun ca o astfel de benzinarie ajunge lamaturitate intr-un interval de 5 ani, obiectivul de vanzari fiindca fiecare astfel de punct de alimentare sa vanda 10 milioane delitri anual.

"In medie, in rezervorul unei masini de mare tonaj incapaproximativ 800-1.000 de litri de combustibil", explica TitusOlteanu, director de vanzari pe segmentul de transport comercialrutier pentru OMV in Romania, Bulgaria si Sebia. Pornind de laaceste cifre, ar rezulta ca anual intr-un punct de alimentare artrebui sa fie facute aproximativ 10.000 de plinuri pentru caafacerea sa ajunga la maturitate. Cu aceste vanzari, fiecare statieOMV Euro Truck ar trebui sa ajunga la afaceri de circa 10 milioanede euro anual. Potrivit datelor OMV, pe piata destinata marilortransportatori se vand anual peste un milion de tone de motorina,dintre care 80% reprezinta vanzarile realizate prin benzinarii princarduri, numerar sau bonuri, restul fiind reprezentat de statiilede incinta, adica de acele rezervoare cu carburanti care suntplasate chiar in locul unde isi desfasoara activitatea mariiconsumatori.

5 milioane de euro pentru disparitia unuibrand

Odata cu lansarea acestui nou concept de benzinarii, Petrom aanuntat ca pana la sfarsitul acestui an va investi circa 5 milioanede euro pentru transformarea statiilor PetromV, brand la carecompania a decis anul acesta sa renunte, in statii OMV siPetrom.

"In prezent sunt aproximativ 124 de statii PetromV. Doua treimidintre acestea vor deveni OMV, iar restul vor fi benzinarii clasicePetrom. Astfel, la sfarsitul acestui an vom avea circa 150 debenzinarii premium si 400 de benzinarii clasice Petrom. Investitiain rebranding se va ridica la 5 milioane de euro", a declaratRainer Schlang, membru al directoratului OMV Petrom, responsabilpentru activitatea de marketing. Petrom a anuntat recent ca varenunta la brandul PetromV, la randul sau un brand premium, alegandsa pastreze in portofoliu doar marcile OMV si Petrom.

In ceea ce priveste evolutia pietei locale, Schlang spune cadaca la sfarsitul anului trecut credea intr-o revenire a cererii ina doua parte a a anului, tinand cont de deciziile guvernamentale detaiere a costurilor, care vor avea implicit un impact asupraconsumului, cel mai probabil scaderea pietei va continua.

In prezent, Petrom detine afacerile pe care OMV le derula inpietele din Romania, Bulgaria si Serbia. In total, compania detinecirca 550 de benzinarii, fiind cel mai mare jucator din piata.Afacerile Petrom au ajuns anul trecut la 3 miliarde de euro.

Petrom In 2015

  • OMV si-ar putea majora participatia la Petrom, de la 51% inprezent, daca majorarea de capital de 600 mil. euro avuta in vederepentru anul acesta nu va fi subscrisa in totalitate.
  • Regiunea caspica va deveni tinta principala pentru Petrom panain 2015.
  • Investitiile la Petrobrazi vor ajunge pana la 750 de milioanede euro pana in 2014.
  • Peste un miliard de euro vor fi investiti in foraj sidezvoltarea unor zacaminte mai vechi.
  • Se are in vedere cresterea vanzarilor de gaze in Romania sipeste hotare.

Sursa: OMV

Piata transporturilor in cifre

  • Numar de firme: 27.000, din care circa jumatate au in dotaredoar o masina
  • Anul acesta s-ar putea inchide 4.000 de firme
  • Valoarea pietei: 2 miliarde de euro

Sursa: OMV

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO