Companii

ABB a livrat Transelectrica o statie electrica de 19 mil. euro

22.10.2004, 00:00 35

Furnizorul elvetiano - suedez de echipamente si servicii energetice ABB a livrat statia electrica 400/110/10 kV Constanta Nord catre compania nationala de transport a energiei electrice Transelectrica, in cadrul unui contract de retehnologizare in valoare totala de 19 milioane euro, potrivit lui Ion Merfu, directorul general al Transelectrica.
Transelectrica suporta costul proiectului in proportie de 85% dintr-un credit contractat de la banca germana KfW, restul fiind asigurat din surse proprii si din sume provenite de la fondul special de dezvoltare al sistemului energetic.
"Acest nod de o importanta majora in sistemul energetic romanesc reabilitat de catre ABB indeplineste toate criteriile UCTE (uniunea transportatorilor de energie din spatiul Uniunii Europene - n.r.)", au declarat reprezentantii ABB.
Statia de la Constanta a fost contractata de catre ABB in 2001, in urma incheierii acordului cadru intre Romania si Germania. Lucrarile au inceput insa in 2002.
Statia de la Constanta asigura evacuarea puterii centrale de la Cernavoda si a statiei Palas in zona Dobrogea, permitand in acelasi timp importul si exportul de energie in Bulgaria si Republica Moldova, adauga oficialii ABB.
ABB Germania a fost contractorul general al proiectului, in timp ce filiala locala, ABB Romania, s-a ocupat de partea locala a proiectului, care a vizat livrarea unor echipamente, lucrarile de constructii, montaj si punerea in functiune a statiei, cat si asigurarea service-ului post-garantie, pe o perioada de 7 ani. Echipamentele provin in principal de la fabrici ABB din Germania, dar si din Suedia si Elvetia.
Monitorizarea, comanda si controlul la nivelul intregii statii se face cu ajutorul sistemului MicroSCADA ABB, asigurand o inalta siguranta in exploatare.
Toate echipamentele de comanda, control si protectie sunt interconectate prin intermediul unei retele de fibra optica. Sistemul de comunicatii al statiei permite atat operarea - controlul de la distanta a echipamentului primar din statie, cat si modificarea, de la distanta a parametrilor protectiilor.
ABB s-a pozitionat in ultimii ani ca unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente si servicii pentru companiile din sectorul energetic romanesc.
De cealalta parte, Transelectrica deruleaza un amplu program de investitii in valoare de circa 600 milioane euro pentru modernizarea infrastructurii de transport a energiei electrice.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO