Companii

Actavis a renuntat la un greenfield de 50 mil. euro

21.01.2008, 17:51 19

Compania islandeza Actavis, unul dintre primii zece producatori mondiali de medicamente generice, a renuntat la investitia de 50 mil. euro pe care urma sa o deruleze in Romania, dupa ce a cumparat o unitate specializata in productia medicamentelor oncologice la Nerviano (Italia).
Actavis a intrat pe piata locala in 2006 prin achizitia producatorului de oncologice (medicamente folosite in tratamentul cancerului) Sindan Pharma. Ulterior acestei preluari, islandezii au anuntat un greenfield de circa 50 mil. euro, pentru care negociau achizitia unui teren. Primele estimari indicau toamna anului trecut ca data pentru inceperea lucrarilor. In cazul in care aceste planuri s-ar fi concretizat, investitia Actavis ar fi urmat sa fie prima realizata de un jucator strain in industria locala de medicamente.
"In acest fel (prin preluarea Nerviano - n. red.), Actavis a avut acces mai rapid la o noua facilitate de productie. O constructie de la zero ar fi durat 3-4 ani, cu tot cu aprobari", a spus Laurentiu Scheusan, directorul general al Actavis Romania.
El a precizat ca nu au fost probleme cu autoritatile romane pentru derularea posibiliei investitii greenfield. Unitatea de productie nou achizitionata de Actavis are o suprafata totala de 300.000 de metri patrati si numara aproximativ 340 de angajati permanenti. Reprezentantii Actavis nu au facut publica valoarea achizitiei. In prezent produsele acestei fabricii sunt exportate in 70 de piete. "Fabrica de la Nerviano este mult mai mare decat fostul Sindan, iar acolo se pot produce si alte categorii de injectabile. Colaborarea noastra este mai veche si dateaza dinainte de a fi preluata de Pfizer", a adaugat Scheusan.
La nivelul anului 2006 Actavis Romania a fost cel mai mare exportator de medicamente, iar pentru 2007 livrarile sale externe erau estimate la circa 15 mil. euro. In acest moment, fabrica de la Bucuresti lucreaza la capacitate maxima, pentru a putea sustine contractale externe.
"Pentru moment nu mai sunt programate alte investitii pe piata locala, nici intr-o alta unitate de productie, nici pentru extinderea fabricii existente", a mai spus Scheusan.
La finalizarea procesului de integrare a operatiunilor Sindan cu cele ale Actavis, in primavara anului trecut, reprezentantii grupului islandez anuntau ca activitatea din Romania va fi "motorul cresterii pe segmentul de oncologie". Achizitia din Italia nu modifica acest lucru. "Unitatea din Romania va continua sa fie motorul cresterii in oncologie a Actavis. Cercetarea-dezvoltarea de noi molecule se va face la Bucuresti, urmand ca la Nerviano sa suplimentam productia in functie de necesitati", a continuat Scheusan.
Un alt gigant din industria de generice, grupul Sandoz, care anuntase de asemenea ca analizeaza posbilitatea unei investitii greenfield pe plan local, ar putea opta pentru o alta destinatie, din cauza unor probleme cu terenul, potrivit unor surse citate de Mediafax. Aceasta investitie urma sa atinga 100 mil. euro. Alaturi de Sandoz si Actavis, doar Ranbaxy mai are facilitati de productie pe piata locala.
Planurile Actavis Romania pentru 2007 vizau atingerea unor vanzari de 100 mil. euro pe piata interna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO