Companii

Actionarii de la Tuborg investesc in bauturi racoritoare

03.06.2005, 19:10 27

Actionarii imbuteliatorului marcilor Tuborg si Carlsberg, United Romanian Breweries Bereprod (URBB), au decis sa intre pe piata bauturilor racoritoare prin lansarea in productie a marcii Orangina, detinuta la nivel international de britanicii de la Cadbury Schweppes, numarul trei mondial pe piata bauturilor racoritoare. Marca este lansata, ca si Tuborg, sub licenta.

"Analizam permanent oportunitatile de a ne extinde portofoliul de marci premium, inclusiv pe alte piete de bauturi decat bere. Acest demers se va concretiza saptamana viitoare, cand se va anunta oficial lansarea pe piata romaneasca a bauturii racoritoare Orangina", spune Alina Bratu, PR manager URBB. Ea nu a dorit sa dezvaluie suma investitiilor pentru aceasta lansare si nici cotele de piata vizate pentru primul an de prezenta pe piata.

Orangina este o bautura necarbonatata.

Pana la momentul preluarii si productiei de catre URBB, Orangina era importata pe piata romaneasca. Compania a inceput deja sa promoveze marca pe piata (foto).

URBB detine in portofoliul sau marcile de bere Tuborg, Carlsberg, Skol si Holsten si a anuntat recent ca va demara importurile pentru marcile Kilkenny - bere irlandeza - si Weihenstephan - bere germana.

URBB a anuntat spre sfarsitul anului trecut ca va investi 40 de milioane de dolari (31 de milioane de euro) pentru achizitionarea de echipamente necesare extinderii capacitatii de productie a fabricii de la Bucuresti.

Compania a obtinut un imprumut de 40 de milioane de dolari de la un consortiu de banci format din Bank Austria Creditanstalt AG, HVB Bank Romania si Raiffeisen Zentralbank Osterreich AG, precum si un credit aditional de 10 milioane dolari de la HVB Bank Romania. URBB a fost anul trecut cel de-al cincilea jucator de pe piata berii (600 de milioane de euro, 14 milioane de hectolitri) cu o cota de circa 9% in urma Brau Union, Interbrew, SAB Miller si European Dirnks.

Piata bauturilor racoritoare este estimata la 1 miliarde de litri/an (aproximativ 300 de milioane de euro), iar principalii jucatori sunt Coca-Cola, Quadrant Amroq Beverage (imbuteliatorul Pepsi Cola) si European Drinks.

stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO