Companii

Actionarii Marriott nu se inteleg pe refinantarea datoriilor

02.06.2006, 00:00 48

Fathi Taher afirma ca detine 35% din hotelul Marriott. Strabag, cel mai important actionar, contesta faptul ca Taher ar controla 20% din actiunile sale.

Omul de afaceri Fathi Taher, al carui nume se leaga de constructia hotelului bucurestean de cinci stele JW Marriott, sustine ca se opune contractarii unui imprumut in valoare de 111 mil. euro de catre Societatea Companiilor Hoteliere Grand (GHES), care detine hotelul, de la grupul austriac Erste.

"Nu suntem de acord sa reesalonam datoria veche si sa mai platim inca 40-50 de milioane de euro dobanda in 15 ani", a declarat pentru ZF Taher.

Potrivit acestuia, hotelul Marriott ar avea un profit anual de 20 mil. euro, bani din care ar putea fi achitata datoria pe care compania o mai are la banci. Potrivit ultimelor informatii disponibile, GHES mai datoreaza circa 80 mil. de euro bancilor, in urma unui imprumut contractat la mijlocul anilor ''90 pentru constructia hotelului. GHES este detinuta de compania austriaca de constructii Bauholding Strabag (cu 55%) Austria, ONT Carpati (cu 30%) si Alliance Overseas (cu 15%), conform Registrului Comertului.

Despre Fathi Taher s-a vehiculat foarte mult timp informatia ca detine Alliance Overseas, el ferindu-se sa declare clar care este legatura sa cu compania. "Alliance Overseas este subsidiara a Taher Investment Grup. Deci eu controlez Alliance Overseas", spune acum omul de afaceri.

Mai mult, Taher sustine ca el controleaza si 20% din participatia Strabag in cadrul GHES, ceea ce ar insemna ca are sub control 35% din hotelul Marriott.

"Am facut un contract privat intre o alta companie a mea si Strabag, in care am hotarat ca Strabag sa apara in mod public, pentru ca bancile nu ar acorda imprumuturi unei companii controlate printr-un off-shore", afirma el.

Taher nu a mentionat numele companiei implicate in aceasta tranzactie. Mai mult, sustine acesta, contractul a existat inca de la intrarea Strabag in afacerea Marriott.

Strabag contesta afirmatiile lui Taher. "Domnul Taher nu detine 20% din actiunile Strabag (55% - n.red.). Este incorect. Mai mult, au fost cateva procese pe care domnul Taher le-a pierdut recent. Ceilalti actionari au impresia ca domnul Taher vrea sa respinga refinantarea proiectului, desi aceasta va imbunatati substantial situatia financiara a proiectului. Domnul Taher este binevenit sa investeasca 10 milioane de euro in proiect", spune Christian Ebner, director de comunicare Strabag.

Adunarea generala a actionarilor de la GHES a hotarat in luna mai contractarea imprumutului cu un procentaj de 85% al voturilor reprezentand capitalul social, adica s-a bucurat de sustinere din partea Strabag si ONT Carpati. Banca contractata este Erste Bank, aceeasi care conducea consortiul de banci care a acordat imprumutul initial. Erste urmeaza sa preia cea mai mare banca locala, BCR.

Membrii consiliului de administratie ai GHES sunt, in prezent, Emilios Thoma (presedinte), Michalis Neofytou (de la ONT Carpati), Robert Pischler (de la Bauholding Strabag), Nicolae Trandafir si Ion Stan (de la Alliance Overseas).

Taher a mai spus ca urmareste schimbarea membrilor din consiliul de administratie al GHES.

"Vreau sa incerc sa schimb in totalitate consiliul de administratie din cauza propunerii pe care au facut-o cu imprumutul", spune Taher.

El a detinut postul de presedinte al consiliului de administratie pana la mijlocul anului trecut.

Potrivit informatiilor aparute in Monitorul Oficial al Rominiei, nr. 1661/30.05.2006, voturi reprezentand 85% din capitalul social al GHES au respins propunerea reprezentantilor Alliance Overseas care stipula ca "consiliul de administratie este format din cinci-sapte membri. Fiecare asociat are dreptul la cel putin un loc in consiliul de administratie pentru care va desemna un reprezentant al sau".

Taher a mai adaugat ca nu este de acord ca actionarii sa primeasca dividende pana la achitarea totala a datoriilor companiei.

Oficiaii ONT Carpati nu au dorit sa comenteze afirmatiile lui Taher.

Surse din companie anuntau recent o majorare de circa 30 mil. euro in capitalul social al companiei GHES. Omul de afaceri spune ca va participa cu siguranta la aceasta majorare, cu circa 10 mil. euro.

In cazul in care majorarea este, intr-adevar, de aproximativ 30 mil, euro, atunci Taher ar avea dreptul sa participe cu circa

5 mil. euro.

In momentul in care in piata a aparut zvonul majorarii de capital, s-a crezut ca este vorba de o miscare pentru a micsora participatia sa sau chiar pentru a-l scoate din afacere pe Taher.

Aceeasi miscare a incercat-o SIF Transilvania cu Taher la compania Orizont Turism din Predeal. In prezent, actionariatul la aceasta companie este neclar.

Totodata, omul de afaceri a anuntat recent ca intentioneaza sa construiasca un hotel de patru stele in Sinaia, pe terenul de la vila Trei Brazi, unde este actionar. Potrivit unor informatii aparute in presa, Taher cauta spatiu pentru a construi un hotel de cinci stele in centrul Capitalei.

JW Marriott a inregistrat o cifra de afaceri in valoare de 42 mil. euro, potrivit estimarilor din cadrul GHES, din care circa 6 mil. din inchiriere de spatii, precum si 17 mil. euro din segmentul food&beverage (restaurante si sali de conferinte). Hotelul a fost evaluat, potrivit unor surse apropiate afacerii, la 150 mil. euro, evaluarea fiind ceruta de Erste Bank.

Societatea Companiilor Hoteliere Grand a contractat, la mijlocul anilor ?"90, un imprumut, cu garantia statului, de la un consortiu de banci austriece. In acel moment, in afacere erau implicati austriecii de la Strabag, care au preluat 55% din companie, si statul roman, cu 45%, prin intermediul companiei ONT Carpati.

Compania romaneasca detinea pe atunci carcasa cladirii si terenul aferent. Ulterior, ONT Carpati a vandut 15% catre Alliance Overseas, ceea ce l-a adus in afacere pe Fathi Taher. Statul a decis in 1998 privatizarea ONT Carpati, societate care a fost preluata de la SIF Transilvania de cipriotii de la New Marathon. Acestia au platit pentru pachetul majoritar, de 73%, aproximativ 3,5 mil. dolari la acel moment. O parte importanta din ONT Carpati, un procentaj de circa 5%, controleaza omul de afaceri Gheorghe Racaru, directorul companiei aeriene low-cost Blue Air si fostul sef de la Tarom. andreea.groenendijk@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO