Companii

Actionarul majoritar de la Navrom ofera 2,1 mil. euro pentru restul actiunilor

15.03.2005, 00:00 869


Societatea Transport Trade Services Bucuresti (TTS), unul dintre cei mai mari transportatori din Romania, a lansat o oferta publica pentru cumpararea a 40,28% din actiunile Companiei de Navigatie Fluviala Romana Navrom Galati.


In lansarea acestei oferte, TTS actioneaza concertat cu alti doi actionari ai Navrom, Transfer International Spedition SRL, care detine 10,1% din actiuni si Hartan Constantin, cu 0,1% din titluri.


Investitorii respectivi vor dobandi controlul a 100% din  Navrom daca TTS va reusi sa cumpere intreg pachetul pentru care a lansat oferta.


TTS ofera in cadrul ofertei un pret de 27.990 lei/actiune, sub pretul la care actiunile Navrom se tranzactioneaza pe RASDAQ, lichiditatea acestor titluri fiind insa, de obicei, foarte redusa.


Valoarea nominala a unei actiuni Navrom este de 25.000 lei/actiune. Actiunile Navrom au fost cotate ieri pe RASDAQ la inchidere la pretul de 32.000 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei fiind, in aceste conditii, de 6,1 milioane de euro. Pentru intreg pachetul ofertat, TTS intentioneaza sa plateasca peste 77,7 miliarde de lei (2,1 milioane de euro).


Reprezentantii TTS afirma ca au lansat oferta publica cu scopul de a-si consolida pozitia in cadrul Navrom, prin dobandirea in nume propriu a statutului de actionar majoritar.


"TTS nu este la prima oferta de acest gen. Din 1998, de la privatizarea Navrom, care s-a facut tot prin intermediul  pietei de capital,  fostul FPS vanzand atunci un pachet de 42% din actiunile companiei, TTS a tot cumparat actiuni la Navrom, cu scopul de a-si consolida pozitia in cadrul companiei. Atunci cand a vandut FPS, noi am cumparat aproximativ 10% si ulterior am mai facut oferte publice de cumparare, lansand si o oferta de preluare atunci cand am actionat in mod concertat cu investitorul Hartan Constantin si am depasit impreuna pragul de 50%", a precizat Stefanut Petru, directorul economic al TTS. 


Hartan Constantin detine 5% din actiunile TTS, cel mai important actionar al acestei companii fiind  persoana fizica Mircea Mihailescu, cu o participatie de 45,4%.


In prezent, TTS detine  49,4% din actiunile Navrom,  un alt actionar important  al companiei in afara de Transfer International Spedition SRL fiind si SIF Transilvania, care detine o participatie de 9,6%.


Oferta de cumparare lansata de TTS este intermediata de societatea de brokeraj Active International si urmeaza sa se incheie pe 1 aprilie.


Navrom a inregistrat in primele noua luni ale anului trecut un profit brut de circa 52.000 euro, la o cifra de afaceri de 21,4 milioane de euro.


Reprezentantii TTS estimeaza pentru anul trecut obtinerea unui profit net si a unei cifre de afaceri in crestere cu 15% fata de situatia din 2003, pana la un nivel de 76,4 miliarde de lei (1,8 milioane de euro) si, respectiv, vanzari de 898,6 miliarde de lei (22,4 milioane de euro). catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO