Companii

Aerostar asteapta acelasi profit in lei si in 2004

03.12.2003, 00:00 25

Compania Aerostar Bacau, care activeaza in industria aeronautica si a echipamentelor militare, si-a propus pentru anul viitor realizarea unui profit identic cu cel pe care estimeaza ca il va realiza in acest an: 63,13 miliarde de lei, conform Bugetului de Venituri si Cheltuieli. Inflatia prognozata pentru anul viitor, de 9-10%, va duce insa la o scadere in termeni reali a profitului companiei. Cifra de afaceri pe 2004 ar urma sa creasca cu doar 3% in termeni nominali, pana la 847 miliarde de lei.
Aerostar a derulat in ultimii ani o serie de programe de modernizare pentru avioanele de productie sovietica ale armatel romane. Contractul a fost incheiat in anul 1993, iar ultimul avion modernizat a fost livrat in primavara acestui an. Activitatea de modernizare a avioanelor militare va continua insa la Aerostar, dupa ce compania a semnat un contract in valoare de 8 milioane de dolari pentru modernizarea a 12 avioane MIG-21 ale armatei croate. Contractul ar putea fi extins pentru alte 12 aparate in cazul in care ministerul Apararii din Croatia va fi multimit de calitatea servicilor.
Aerostar este specializata in repararea si modernizarea de avioane militare, fabricarea si repararea de echipamente hidraulice de aviatie, de avioane usoare si si de echipamente militare terestre.
Un alt sector care a contribuit la dezvoltarea activitatii Aerostar in ultimii ani este cel al avioanelor ultrausoare."In domeniul avioanelor ultrausoare, ne asteptam sa livram anul viitor cel putin cinci astfel de aparate in tara si mai avem si o serie de comenzi pentru export in Canada si Statele Unite," a declarat Tudorel Turtoi, director de marketing in cadrul companiei. Avioanele ultrausoare sunt folosite in general pentru antrenamentul pilotilor si in scopuri de agrement.
O alta colaborare inceputa de Aerostar in acest an este cea cu producatorul olandez de avioane Stork Fokker. Cele doua au infiintat o sociatate mixta al carei capital social ar urma sa ajunga pana la 1 milion de euro. Noua sociatate va opera o linie tehnologica avansata de prelucrare a componentelor mecanice pentru aeronave. Aerostar si compania olandeza au semnat si un contract conform caruia compania romana va deveni furnizor de piese pentru avioanle Fokker.
Dupa primele noua luni ale acestui an, Aerostar a obtinut un profit net de 33 miliarde de lei, de patru ori mai mare decat cel din perioada similara a anului trecut, in timp ce cresterea vanzarilor a fost de 80%. In primele trei trimestre ale acestui an, cifra de afaceri a companiei e fost de 690 miliarde de lei (20,5 milioane de dolari).
In luna iulie a aestui an, Aerostar si principalul sau actionar, Iarom Bucuresti, au preluat 88,4% din actiunile producatorului de echipamente speciale Elprof Bucuresti, de la Ministerul Economiei si Comertului. Valoarea tranzactiei s-a ridicat la 56 miliarde de lei (aproximativ 1,7 milioane de dolari), suma care cuprinde pretul pachetului de actiuni, programul investitiilor tehnologice, programul de mediu, precum si volumul datoriilor asumate.  Societatea Iarom Bucuresti detine  71% din capitalul Aerostar, urmata de SIF Moldova, cu 11%. Aerostar are un capital social de 292,8 miliarde lei. Elprof produce emitatoare si receptoare radio-TV, echipamente si aparate telefonice si telegrafice, aparatura de inregistrare si reproducere radio, audio si video pentru sectorul productiei de aparare. Societatea detine o licenta pentru statiile de emisie Panther, in baza unui contract de licenta cu firma britanica Thales Communications, membra a concernului Thales din Franta.
Actiuniler Aerostar sunt cotate la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti, unde au inregistrat de la inceputul anului o crestere de peste  40% a pretului, pe fondul rezultatelor financiare in crestere fata de anul precedent. Ultimele tranzactii de pe piata cu actiunile companiei s-au realizat la 36.000 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei este de 12,6 milioane de dolari. Aerostar este una dintre companiile listate la Bursa care au alocat in ultimii ani cu regularitate parti importante din profit pentru dividende. In ultimii patru ani, dividendele platite au reprezentat 60-70% din profitul net. Dividendul brut platit din profitul pe anul trecut a fost de 3.348 lei/actiune.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO