Companii

Afaceri in scadere si cu pierderi pentru producatorul de vinuri Bachus Buzau

11.05.2005, 19:17 126

Bachus Buzau, un jucator mediu de pe piata vinurilor, a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 2,5 milioane de euro (105 miliarde de lei), in scadere fata de anul anterior cand s-a oprit la aproape 3 milioane de euro (109 miliarde de lei).

Compania a raportat o pierdere neta de 1,2 milioane de euro (49 de miliarde de lei), similara cu cea din 2003. Datoriile ce trebuie platite intr-o perioada de un an s-au mentinut si anul trecut la un nivel similar cu cele inregistrate in anul anterior: 3 milioane de euro, in timp ce datoriile totale au fost de 3,6 milioane de euro.

Bachus Buzau produce vinuri de soi albe si rosii sub marcile Pietroasa, Rezerve si Gold Edition. Compania produce si vinuri de masa, investind, in urma cu doi ani, 200.000 de euro intr-o linie de productie a PET-urilor.

Datorita preturilor, unii producatori de vinuri prefera vanzarile la sticle PET, care necesita costuri mai mici de fabricare si prin intermediul carora pot realiza volume mari de vanzari.

Unul din dezavantajele PET-ului este termenul de garantie foarte limitat, de 90 de zile, din cauza oxidarii.

Si din aceasta cauza, Bachus si-a anuntat intentia sa intre si pe segmentul de bag-in-box: vin comercializat in pungi de 3, 5 si 10 litri aflate intr-o cutie de carton, cu un robinet in partea inferioara, care ofera avantajul ca pe masura ce se golesc se pliaza pe cantitatea de vin ramasa fara sa dea astfel posibilitatea aerului sa patrunda inauntru.

Compania detine 5 unitati de vinificatie (Ulmeni, Sapoca, Zarnesti, Ramnicu Sarat si Buzau, capacitate totala de depozitare de aproape 130.000 de hectolitri de vin), doua distilerii si un magazin propriu in Buzau.

Bachus a vandut anul trecut centrul de vinificatie Pietroasele si Pogoanele, a carui valoare contabila este de 150.000 de euro.

Actionarul majoritar al Bachus Buzau este Casa de Vinuri Pietroasa, ceilalti actionari fiind Valeriu Bobeleac si AVAS.

Actiunile Bachus sunt listate pe Rasdaq insa au o lichiditate foarte scazuta.

Ultimul pret la care s-a efectuat o tranzactie a fost de 300 de lei/actiune (valoarea nominala este de 25.000 de lei/actiune), capitalizarea bursiera a Bachus fiind de 50.000 de euro (2 miliarde de lei).

Pe piata vinurilor de soi (50% din piata totala) principalii jucatori sunt Murfatlar Romania, Jidvei, Vincon Vrancea, Cotnari si Vinia Iasi in timp ce piata vinurilor de masa (50% din piata totala) este dominata de Vinexport Focsani, Speed Husi si Senator Odobesti.

stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO