Companii

Afaceri mai mici pentru producatorul de textile in lohn Asco Bacau

14.09.2005, 19:14 63

Producatorul de materiale textile Asco Bacau a inregistrat in primul semestru al acestui an o cifra de afaceri de 7,35 milioane de lei (2 milioane de euro), in scadere cu 12% fata de aceeasi perioada a lui 2004.

Principalele motive care au determinat reducerea vanzarilor societatii sunt aprecierea monedei nationale fata de dolar si euro precum si scaderea numarului de comenzi primite de la clienti, conform raportului publicat de companie.

Activitatea societatii Asco se bazeaza pe productia de confectii textile de tip lohn, circa 96% din produsele astfel obtinute fiind destinate exportului.

In primele sase luni Asco a inregistrat o pierdere de 1,2 milioane de lei (330.000 de euro), fata de castigurile nete de 20.000 de lei (6.000 de euro) obtinute in prima parte a anului 2004.

Cauza principala a deprecierii profitabilitatii companiei este cresterea cu peste 8% a cheltuielilor de productie, in conditiile in care vanzarile au scazut semnificativ in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut.

Pana la inchiderea editiei reprezentantii companiei nu au putut fi contactati pentru a comenta rezultatele financiare.

Asco Bacau are un capital social de 1,2 milioane de lei (343.000 de euro), valoarea nominala a unei actiuni fiind de 2,5 lei. Compania este controlata de societatea Inkotown Universal, care detine o participatie de 58% din actiunile Asco.

Un alt actionar influent este Societatea de Investitii Financiare Moldova, care detine 12% din titlurile producatorului de confectii. Restul capitalului social se afla in posesia investitorilor minoritari cu detineri de sub 5%.

Actiunile companiei din Bacau sunt listate la Categoria de Baza a Bursei Electronice Rasdaq, fiind caracterizate de o lichiditate extrem de redusa. Ultimul pret la care s-au efectuat transferuri cu titluri Asco a fost de 7,5 lei/ actiune. La acest nivel capitalizarea bursiera a societatii este de 3,55 milioane de lei (1 mil. euro).

In primul semestru al acestui an valoarea exporturilor de articole textile a inregistrat o crestere de doar 0,8% fata de perioada similara din 2005. Aceasta evolutie modesta urmeaza unor rate anuale de crestere situate intre 31,8% in 2000 si aproximativ 6,5%-6,6% in 2003 si 2004.

Ca urmare a deprecierii monedei europene si cresterii pretului la utilitati, multe companii din industria textila au fost nevoite sa concedieze angajatii si sa reduca volumul investitiilor, acestea suprapunandu-se peste rezultate financiare mult mai slabe decat in anii precedenti.

Devalorizarea euro nu a lovit doar in profiturile micilor producatori. LCS Conf din Cluj, fosta societate Flacara, a inregistrat o scadere a profitului, de la 385.000 de euro in primele sase luni din 2004 la 55.000 de euro anul acesta, in timp ce Braiconf, un alt jucator important de pe piata romaneasca de textile, a raportat o scadere a cifrei de afaceri de circa 8%, profitul net diminuandu-se de aproape sase ori. stelian.vezentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO