Companii

Afacerile Alprom au stagnat in euro anul trecut

30.01.2004, 00:00 27



Producatorul de mobila Alprom din Pitesti a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 20 de milioane de euro, in scadere usoara fata de 2002, cand cifra de afaceri a fost de 20,3 milioane, arata datele transmise de companie.



Pentru acest an, compania si-a propus o crestere cu 15%, la peste 23 de milioane de euro, in conditiile in care recesiunea care a afectat anul trecut economiile statelor vest-europene s-a atenuat.



Compania exporta in jur de 75% din productia realizata, principalele piete de desfacere fiind Franta, Olanda si Germania.



Pe langa fabrica de mobila, Alprom mai produce si exporta si produse semifinite (precum PFL si cherestea).



Anul acesta, productia de mobilier a mers conform asteptarilor, mai putin insa produsele semifinite, cum ar fi cheresteaua sau PFL (placi aglomerate din lemn).



"Pe piata produselor din PFL, pe care Alprom exporta, au intrat produse mult mai ieftine din alte tari, iar vanzarile companiei au scazut. Vindeam aproximativ 1.000 de tone de PFL pe luna, insa in acest an, am vandut doar jumatate din aceasta cantitate", a spus Violeta Anton, directorul economic al comapniei.



In ultimii ani, compania a realizat anual investitii de aproximativ un milion de dolari, care au constat in special in modernizari tehnologice si introducere de noi masini si instalatii, imbunatatirea conditiilor de munca si mediu. Investitiile au fost finantate din surse proprii.



Pentru acest an, conducerea companiei si-a propus sa faca noi investitii in modernizarea fabricilor de PFL si cherestea pentru diversificarea ofertei.



"Vom continua si dezvoltarea retelei de comercializare de mobilier si produse semifinite pe piata interna", mai spune Petcu.



Alprom are la ora actuala trei magazine localizate in Bucuresti, Cluj Napoca si Pitesti.



In 2002, profitul companiei a fost de circa 1,65 milioane de dolari. Compania nu a dezvaluit profitul din 2003, insa previziunile din cursul anului trecut indicau in jur doua milioane de dolari.



Principalele categorii de produse ale Alprom sunt bufetele si vitrinele (care aduc 27% din cifra de afaceri a companiei), urmate de comode (16%), mese (14%), dulapuri (12%), conform datelor transmise de companie.



Principalii concurenti ai companiei de la Pitesti sunt Mobexpert, Elvila, Silvarom sau Imar. Dintre acestia, Mobexpert si Elvila, care sunt cei mai mari producatori de mobila din Romania, isi extind continuu reteaua de magazine din tara. Tendinta este de a deschide magazine cu suprafata cat mai mare, localizate in cadrul unor centre comerciale.



Producatorul de mobila face parte din grupul de firme Alprom din Pitesti, care este alcatuit din noua societati care isi desfasoara activitatea pe platforma Alprom.



Pe langa fabrica de mobilier, Alprom mai detine doua fabrici de cherestea si o fabrica de placaj din lemn. La sfarsitul anului trecut, numarul total de salariati era de 2.727 de persoane, fata de 2.811 la inceputul anului. Actionarii companiei sunt SIF Banat-Crisana, cu 1,74% din actiuni, PAS Alprom, cu 12,00% si salariatii Alprom, cu restul de 86,26%.



In acest moment, in Romania functioneaza circa 2.100 de fabrici si mici ateliere de productie de mobila care lucreaza in principal pentru export.



Potrivit ultimilor statistici, valoarea productiei de mobila realizata in primele noua luni ale anului trecut a fost de 670 de milioane de dolari, in crestere cu 12,7% fata de perioada similara a lui 2002.



Piata mobilei a fost afectata anul trecut conditiile nefavorabile externe - recesiunea din Europa de Vest, razboiul din Irak - care au afectat exporturile de mobila ale producatorilor romani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO