Companii

Afacerile din comerţ au urcat în aprilie faţă de martie, dar au scăzut faţă de aceeaşi lună din 2010

Autor: Ana Maria Neagu

03.06.2011, 10:29 111

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţiacelui auto, a crescut în aprilie, ca serie brută, cu 0,4% faţă demartie, dar a scăzut cu 4% faţă de aceeaşi lună din 2010, potrivitdatelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Evoluţia comparativ cu lunaanterioară s-a datorat creşterilor înregistrate la vânzările deproduse alimentare, băuturi şi tutun (Ă4,8%) şi la comerţul cuamănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazinespecializate (Ă2,4%). Vânzările de produse nealimentare au scăzutcu 3,8%.

Ca serie ajustată în funcţie denumărul de zile lucrătoare şi sezonalitate, volumul cifrei deafaceri pentru comerţul cu amănuntul, în aprilie faţă de martie, ascăzut pe ansamblu cu 1,8%, din cauza reducerii vânzărilor decarburanţi pentru autovehicule în magazine specializate (-3,3%) şia celor de produse nealimentare (-0,6%). Vânzările de produsealimentare, băuturi şi tutun au rămas la acelaşi nivel.

Comparativ cu aceeaşi lună din2010, în aprilie anul acesta volumul cifrei de afaceri pentrucomerţul cu amănuntul a scăzut cu 4% ca serie brută, pe fonduldiminuării vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun(-5,8%), de carburanţi pentru autovehicule în magazine specializate(-4,4%) şi de produse nealimentare (-2,3%).

Ca serie ajutată, scăderea a fostmai accentuată, de 6,2%, din cauza reducerii cu 8,3% a vânzărilorde produse alimentare, băuturi şi tutun, cu 4,2% a comerţului cuamănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazinespecializate şi cu 0,1% a vânzărilor de produsenealimentare.

În primele patru luni, afaceriledin comerţul cu amănuntul au scăzut cu 5,2% ca serie brută şi cu5,9% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şide sezonalitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO