Companii

Afacerile si profitul Sanex continua sa scada

15.05.2006, 00:00 14

Producatorul de placi ceramice Sanex Cluj, aflat in portofoliul grupului austriac Lasselsberger, a inregistrat in primul trimestru un profit net de numai 102.000 euro, de patru ori mai mic fata de perioada similara a anului trecut.

Cifra de afaceri a companiei a scazut in aceeasi perioada in lei cu 36% pana la valoarea de 11,7 milioane de lei (3,2 mil. euro). In euro, scadererea a fost de 34%.

"Prelungirea sezonului rece si in luna martie a determinat nivelul scazut al vanzarilor comparativ cu anul anterior. In aceste conditii, volumul vanzarilor a fost influentat negativ, fapt resimtit atat in durata de recuperare a creantelor, cat si in nivelul scazut al disponibilitatilor banesti", au comentat reprezentantii companiei rezultatele financiare. In 2005, Sanex Cluj a inregistrat, de asemenea, o scadere drastica a volumului de afaceri cu circa 67%, ajungand la un nivel de 75,2 mil. lei (20,7 mil. euro). Castigul companiei, altadata una dintre cele mai rentabile afaceri de pe piata de profil, a coborat anul trecut la 4,1 mil. lei (1 mil. euro), fata de 11,1 mil. lei (2,7 mil. euro).

Grupul austriac Lasselsberger a achizitionat in primavara lui 2004 vehiculul de investitii Goodison Holdings, care detinea 67% din Sanex, pentru 12 - 13 mil. euro, conform unor estimari facute de surse de pe piata.

Odata intrati pe piata de placi ceramice din Romania, Lasselsberger a continuat seria de achizitii prin preluarea indirecta a altui producator de talie, Cesarom Bucuresti (acum Lasselsberger Bucuresti), precum si a sectiei de placi ceramice a Mondial Lugoj.

Austriecii au fost pana acum foarte discreti cu planurile lor privind companiile achizitionate in Romania, singura miscare vizibila fiind aceea de a se concentra exclusiv pe businessul de placi ceramice si de a externaliza activitatile ce nu au legatura cu domeniul principal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO