Companii

Agrana cumpara zahar brut din import de 50 de milioane de dolari

19.04.2005, 20:29 182

Agrana Romania, liderul pietei romanesti de zahar, va achizitiona in acest an zahar brut de pe pietele externe in valoare de 50 de milioane de dolari (38 mil. euro), in conditiile in care productia interna de sfecla de zahar este insuficienta.

"Am alocat o suma sensibil mai mare decat cea de anul trecut pentru ca pretul zaharului brut pe piata mondiala a crescut fata de 2003. In acelasi timp, dorim sa ne concentram mai mult pe productia interna de sfecla de zahar, cel putin pana la nivelul cotei de zahar care urmeaza sa ni se aloce", spune Emilian Dobrescu, general representative al Agrana Romania, care detine trei fabrici de zahar in Romania.

Zaharul brut importat va asigura productia a circa 80-90% din vanzarile de zahar ale Agrana Romania, restul urmand sa fie acoperit din procesarea sfeclei de zahar produsa in Romania.

Pretul unei tone de zahar brut a atins pe plan mondial 240 de dolari, fata de o medie de 200 de dolari inregistrata anul trecut.

Piata interna a zaharului a atins anul trecut cota de 540.000 de tone din care 90% a fost acoperit din importuri, atat din zahar brut procesat in fabricile romanesti de zahar cat si prin importuri de zahar alb (80.000 de tone).

"Pentru acest an nu ne-am prognozat cresteri ale vanzarilor fata de 2004, pentru ca nu va fi un an bun pentru bugetele alocate de romani pentru alimente", spune Dobrescu.

Agrana a avut in 2003 o cifra de afaceri de 68 de milioane de euro si peste 30% din piata. Dobrescu nu a dorit sa precizeze care au fost vanzarilor companiei anul trecut.

Romania a obtinut, in urma negocierilor cu Uniunea Europeana o cota de 109.000 de tone de zahar din sfecla, dar si o cantitate de 329.000 de tone pentru procesare (zahar brut), precum si 9.900 de tone de izoglucoza (materie prima in industria bauturilor racoritoare si alte domenii).

Alaturi de Agrana ceilalti jucatori din piata zaharului - Zaharul Oradea detinuta de Pfeifer & Langen din Germania, Zaharul Ludus detinut de un grup de investitori francezi, Marr Sugar detinut de un investitor rus Marat Safin, fabrica de la Liesti detinuta de un grup de investitori romani si cea de la Calarasi - au demarat recent negocierile pentru impartirea cotei de productie care ii va reveni fiecaruia dupa momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

"Negocierile pentru impartirea cotei stagneaza si nu stiu de ce. In acest moment, cele mai mari presiuni se fac pentru alocarea cotei de zahar procesat din zaharul brut importat pentru ca foarte multi jucatori din industrie au renuntat sa mai sprijine si sa prelucreze sfecla de zahar produsa in Romania", sustine Dobrescu, care este si presedinte al Organizatiei Interprofesionale Nationale Zaharul din Romania (OINZR).

Jucatorii din piata zaharului isi vor imparti cotele in functie de productiile pe care le-au realizat in perioada de referinta 1998-2002.

In Romania, toti producatorii care proceseaza sfecla recurg la rafinarea de zahar brut importat pentru a putea compensa cheltuielile mari determinate de prelucrarea sfeclei.

Pretul de livrare pe piata interna se ridica la circa 14.000 lei pe kilogram in vrac, in timp ce in UE este atinsa o valoare de pana la 750 de euro pe tona.

Reducerea taxelor vamale la importuri, precum si stabilirea de contingente cu taxe reduse cu tarile UE si Republica Moldova au afectat puternic producatorii interni.

Recent Zaharul Romanesc, Danubiana Roman si Agrana Romania Holding and Trading Company au fuzionat sub umbrela Agrana Romania. Agrana produce zahar si amidon in fabricile sale din Ungaria, Republica Ceha, Slovacia, Romania si Austria.

stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO