Companii

Agricover: toata industria de ulei isi reface bugetele

08.11.2005, 19:00 41

Compania Agricover Buzau, cu activitati in domeniul agricol si agro-alimentar, a inregistrat in primele noua luni ale acestui an o cifra de afaceri de 99,6 milioane de lei (27,2 mil. euro), cu 8% mai mica in lei fata de aceeasi perioada din 2004.

Profitul companiei a fost de 3,96 milioane de lei (1,1 mil. euro), mai mare cu 10% fata de aceeasi perioada din 2004.

"Capacitatile de productie de ulei excedentare existente pe piata au diminuat ratele de profitabilitate pentru marii jucatori. Pentru micii producatori, care aveau activitati de export, a devenit mai ieftin sa vanda pe piata interna decat la export, ceea ce a determinat o bulversare a intregii industrii. S-a inregistrat un surplus de cantitate la intern, iar intreaga industrie si-a recalculat bugetele initiale", a declarat Ovidiu Chiscan, director general al companiei Agricover.

El a afirmat ca in aceste conditii cifra de afaceri a Agricover s-a redus semnificativ datorita unui pret de vanzare al uleiului mai mic decat cel bugetat.

"Estimam sa inchidem anul 2005 la un nivel cel putin egal cu 2004, atat la cifra de afaceri, cat si la profit", a mai spus Ovidiu Chiscan. Anul trecut, compania a avut o cifra de afaceri de peste 150 de milioane de lei (38 mil. euro).

Vanzarile de ulei imbuteliat au crescut cu 11,5% in volum, in primele noua luni din acest an, fata de aceeasi perioada din 2004, in timp ce cota de piata a ajuns de la o medie de 12% anul trecut la 17,4% in acest an, potrivit companiei de cercetare de piata MEMRB, citata de reprezentantii Agricover. Astfel, de la o cota de 2-3% din piata in urma cu trei ani, compania a ajuns la 17,5%.

Compania vinde marcile de ulei Ulvex si Soreanca.

"E usor sa cresti mult cand pornesti de la o cota foarte mica", a subliniat Chiscan.

In luna septembrie, Agricover a achitionat 72,5% din actiunile Comcereal Arges, in urma unei tranzactii de 3,4 mil. euro. Potrivit reprezentantiilor companiei, Comcereal Arges va contribui la cresterea afacerilor companiei, insa va continua sa functioneze ca o afacere independenta, in care Agricover este doar actionar majoritar, nefiind urmarita deocamdata nici o fuziune. "Agricover nu duce o politica expansiva, dar suntem atenti la toate oportunitatile ivite in piata", a mai spus directorul general.

Piata uleiului este estimata la 220 de milioane de litri anual, adica in jur de 200 de milioane de euro, 80% din aceasta piata fiind dominata de jucatorii mari. Printre cei mai mari jucatori sunt Bunge, Argus Constanta, Cargill (cu Topway Craiova) sau Ultex Tandarei.

In 2004, gigantul american Cargill a cumparat, in urma unei tranzactii de 30 de milioane de dolari, cele doua fabrici ale Topway Craiova, anuntand ca tinteste prima poztie din piata in urmatorii doi ani.

Agricover Buzau are ca obiect de activitate comercializarea si prestarea de servicii privind conditionarea si depozitarea cerealelor, producerea semintelor de grau, orz, orzoaica, rapita, floarea-soarelui si porumb, infiintarea de culturi agricole, producerea si comercializarea uleiurilor vegetale.

Societatea face parte din grupul de companii ICB, detinut de doi investitori iranieni, care mai include producatorul de bauturi spirtoase Prodal ''94, care are in portofoliu marcile Stalinskaya si Wembley. dana.ciriperu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO