Companii

Agricultura inca mai aduce profit: Stefan Poienaru a obtinut o marja de profit de 7% intr-un an in care productia s-a plasat la 35% din recolta anului anterior

Agricultura inca mai aduce profit: Stefan Poienaru a obtinut o marja de profit de 7% intr-un an in care productia s-a plasat la 35% din recolta anului anterior
03.02.2010, 23:10 830

In ciuda vestilor proaste pe care le-a adus 2009, StefanPoienaru, unul dintre cei mai mari agricultori ai Romaniei, ramaneoptimist: a investit mai mult in materii prime si a lucrat mai binepamantul decat in anii anteriori, pentru a recupera anul acestascaderea cifrei de afaceri.

"Cei care nu au avut o astfel de abordare pozitiva or sa cuplezedoi ani prosti si or sa lungeasca boala", sustine Poienaru, caredetine grupul de firme Agrofam din Fetesti.

"Nutrebuie sa facem rabat de la tehnologie - cu o tehnologiecorespunzatoare se obtin rezultate bune, ajutate si de vreme seobtin rezultate de exceptie", apreciaza omul de afaceri, a caruiflota de utilaje are maximum doi ani vechime.

Stefan Poienaru este insa unul dintre putinii agricultori careisi permit sa faca astfel de calcule. Cea mai mare parte asuprafetelor arabile din tara sunt lucrate de fermieri mici, iaragricultura de subzistenta reprezinta peste 90% din totalulexploatatiilor. Cei ce au concentrat suprafete agricole mari pot finumarati pe degete: Stefan Poienaru, Culita Tarata, Ioan Niculae,Adrian Porumboiu si Mihai Anghel detin 200.000 ha din suprafataagricola cultivata a tarii, adica in jur de 2%.

In ceea ce il priveste pe Poienaru, el isi evalueaza afacerilela 15-16 milioane de euro in 2009, fata de 26 de milioane in 2008,cu o profitabilitate de 7%. 2009 nu a fost un an prea usor: pe de oparte, productia s-a plasat la 35% din recolta anului anterior,seceta a afectat culturile, iar pierderile cauzate de calamitatisunt estimate la circa 3 mil. euro.

Nici preturile cerealelor nu i-au ajutat pe agricultori, scazandcu circa 20% fata de anul precedent, la 0,4 lei pe kilogram, iar lafloarea- soarelui cu 30%, pana la 0,7 lei pe kilogram. De altfel,2009 a fost declarat de companiile de profil cel mai slab an alagriculturii romanesti.

In prezent, holdingul controlat de Poienaru cuprinde cincisocietati. Agrofam Prod se ocupa cu gestionarea terenului dinInsula Mare a Brailei, iar Agrofam Com cu terenul din afaraInsulei. Agrofam Trading este societatea care se ocupa de parteacomerciala a grupului - comert cu cereale, export si aprovizionarea grupului.

"E mult mai usor ca o companie sa negocieze pentru tot grupul,deoarece cumparand cantitati mari putem beneficia de discounturi depana la 40% din pretul de lista", explica proprietarul.

Agrofam a gandit si un sistem de comercializare a produselorproprii, dar si a altor produse, prin deschiderea unui lant de 10magazine in Fetesti, Tandarei, Cernavoda si Medgidia. Primulmagazin s-a deschis la inceputul lui decembrie, iar inca noua suntplanificate sa fie deschise in 2010, investitia necesara fiind decirca un milion de euro.

Desi compania a fost divizata in mai multe firme, Poienaru nueste inca multumit de dimensiunea afacerilor sale, considerandAgrofam mult prea mare, in perspectiva viziunii sale despreexploatatia ideala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO