Companii

Agricultura revigoreaza vanzarile de combustibili afectate de scaderea din transporturi

Vanzarile Lukoil s-au oprit din cadere in aprilie

Inca de anul trecut volumele vandute au scazut comparativ cu 2007 de la 1,54 mil. tone pana la 1,48 mil. tone, cresterea cifrei de afaceri fiind sustinuta de evolutia pretului la petrol pe pietele internationale

15.04.2009, 00:00 22
Lukoil Romania, unul dintre cei mai mari distribuitori de carburanti de pe piata de profil, cu afaceri de circa 1,5 miliarde de euro, spune ca luna aprilie a adus primul moment de respiro pentru comertul cu produse petroliere, dupa ce in lunile anterioare scaderea volumelor vandute a fost si de 20%.
Dezmortirea domeniului constructiilor, dar si inceperea lucrarilor agricole au readus vanzarile de carburanti ale companiei la nivelul lunii aprilie 2008. Reprezentantii Lukoil Romania isi pastreaza insa estimarile pesimiste pentru acest an, cand scaderea volumelor ar putea ajunge la 5-6% fata de 2008.
De la minus 20% in ianuarie la crestere zero in aprilie
"In luna ianuarie am avut o scadere a volumelor vandute de circa 20% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. In luna februarie au scazut cu circa 12%, iar in martie am mai reusit sa recuperam ceva, dar tot in scadere am fost, de circa 4,5% fata de martie anul trecut. In aprilie insa, pana acum ne pastram la acelasi nivel de anul trecut si speram sa mentinem acest nivel de scadere zero si in lunile urmatoare. Oricum este foarte greu de spus daca intr-adevar asa vor sta lucrurile", spune Andrei Chirilescu, directorul general adjunct al Lukoil Romania.
 
Scaderea vine de la marile flote de transport
Potrivit acestuia, redresarea vanzarilor a intervenit in contextul in care anumite activitati economice au inceput sa se miste.
"Au inceput lucrarile agricole care solicita un consum mare de motorina si s-au dezmortit un pic si constructiile. Oricum, este imposibil de prognozat acum cat va dura aceasta redresare a vanzarilor", explica reprezentantul Lukoil Romania.
Chirilescu spune insa ca la nivelul anului 2009, scaderea din primele luni nu va fi recuperata, iar cel mai probabil vanzarile in volume ale companiei vor fi cu circa 5-6% mai mici comparativ cu anul trecut.
"Am inregistrat scaderi si pe retail si pe wholesale, dar mai putin pe retail. Consumatorul care vine si plateste in numerar la statia de alimentare nu si-a redus semnificativ cheltuielile cu carburantii. Scaderea vine insa pe partea cu carduri, care acopera marile flote de transporturi. Aici sesizam cele mai importante scaderi", a mai precizat Chirilescu.
De la inceputul anului, majoritatea companiilor petroliere prezente pe piata de profil au inregistrat scaderea volumelor vandute in contextul crizei care a redus activitatea din domenii precum transporturile sau constructiile. Retailul a fost mai putin afectat, pentru intreg anul jucatorii asteptandu-se la scaderi intre 5 si 10%.
Lukoil Romania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 2,15 mld. dolari (1,46 mld. euro), in crestere cu 21,4% fata de 2007, si un profit operational de 80 mil. dolari (54,4 mil. euro) in 2008 fata de un rezultat de 79 mil. dolari in 2007. Anul trecut insa volumele vandute au scazut comparativ cu 2007 de la 1,545 milioane de tone pana la 1,48 mil. tone, cresterea cifrei de afaceri fiind sustinuta de evolutia pretului la petrol pe pietele internationale.
Potrivit celor mai recente declaratii ale reprezentantilor Lukoil Romania, anul acesta compania nu va inchide benzinarii pentru a mai face economii la costuri, dar ca nici nu va mai construi sau achizitiona unele noi. Pentru anul acesta, compania a anuntat un buget de investitii de 1,5 milioane de dolari directionat mai ales pe partea de IT si reparatii in cele 300 de benzinarii prin care activeaza pe piata locala.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO