Companii

Agro Chirnogi da graul pe rapita pentru profit

12.09.2006, 19:23 235

Compania Agro Chirnogi - Calarasi, care exploateaza una dintre cele mai mari suprafete de teren agricol din tara, a decis sa isi majoreze suprafata cultivata cu rapita in detrimentul celei pentru grau si orz, pentru a-si maximiza profiturile.
"Am hotarat sa micsoram suprafata semanata cu grau si orz pe fondul unei piete ieftine, deoarece aceste cereale au un pret de cumparare foarte mic. In locul lor mizam pe o cultura mai mare de rapita, care, incepand cu 2005 si continuand cu anul acesta, a fost din ce in ce mai cautata pentru export in Germania, in vederea producerii de biodiesel", a spus Gheorghe Ghioca, director general al Agro Chirnogi.
Mai mult, Ghioca sustine ca rapita este preferata in industria farmaceutica, dar si in cea alimentara pentru uleiul cu colesterol mai scazut fata de cel produs din floarea-soarelui. Agro Chirnogi estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de pana la 10 milioane de euro (35,20 de milioane de lei), cu aproape 25% mai mare fata de cea inregistrata anul trecut.
"Anul trecut, ploile abundente au afectat o mare parte din terenul agricol, lucru din cauza caruia nu am mai putut recolta la timp, ceea ce a insemnat implicit afaceri mai mici", a declarat Gheorghe Ghioca, directorul general al Agro Chirnogi.
Pentru acest an, grupul, care are in derulare si afaceri in domeniul zootehnic, va construi o moara industriala la Chirnogi, constructie finantata prin fonduri SAPARD, bugetul de investitii ridicandu-se la 8 milioane de euro.
"Daca primii pasi au fost facuti in achizitionarea de tehnica noua in domeniul agricol, acum urmeaza sa dezvoltam sectorul zootehnic. Pe viitor dorim sa schimbam rasa de animale, prin achizitionarea unei rase din Franta si sa repopulam o ferma de vaci", a spus Ghioca.
Agro Chirnogi detine 11.000 de hectare de teren agricol in judetul Calarasi.
Pana in momentul de fata au fost semanate 800 de hectare de teren, dintre care 400 de hectare cu grau si 400 de hectare cu orz, beneficiul ridicandu-se la aproximativ 800 de lei pe hectar.
Pentru toamna s-a stabilit cultivarea a 7.000 de hectare de soia, ceea ce inseamna o productie de 4.200 de kg pe hectar si un beneficiu de aproape 900 lei pentru fiecare hectar in parte. Potrivit datelor companiei, in momentul de fata soia este cea mai rentabila cultura, ceea ce a determinat aproape dublarea suprafetei destinate cultivarii ei, de la 4.000 de hectare, cat era anul trecut. Tot pentru a doua parte a anului, Agro Chirnogi a hotarat sa aloce 3000 de hectare pentru porumb, ceea ce inseamna o productie de 12.000 de kilograme la hectar si un beneficiu de 500 lei/ hectar.
Incepand din 2002 compania a investit anual intre 2 si 3 milioane de dolari, in special in achizitionarea de masini si utilaje agricole moderne. Anul acesta, Agro Chirnogi a cumparat un siloz la Drajna, cu o capacitate de 70.000 de tone si un abator cu o capacitate de 400 de tone de carne de vita si oaie. Compania nu a oferit detalii referitoare la valoarea investitiei.
"Agricultura nu poate fi rentabila decat daca se realizeaza pe suprafete mari, asa cum intalnim in Ungaria sau Austria. Sper ca dupa intrarea in Uniune va fi mai multa disciplina si in Romania", a declarat Ghioca.
Agro Chirnogi distribuie porumb, orz si grau pe piata libera din Romania si are un parteneriat cu o fabrica din Urziceni, unde vinde soia.
Actionarul principal al companiei este societatea Maria Trading din Constanta, cu 93,7% din actiuni, administrata de omul de afaceri libanez Ihad Ibrahim, restul actiunilor fiind detinute de SIF Muntenia.
Agro Chirnogi Calarasi este unul dintre cei mai mari cultivatori din Romania, alaturi de InterAgro-detinut de Ioan Niculae, Cerealcom Dolj prin Mihai Anghel, Racova Com Agro Pan Vaslui a lui Adrian Porumboiu, Agrofam Fetesti detinuta de Stefan Poenaru si Vital&Heyl din Timis, unde actionar majoritar este Nicolae Mann.
Romania a negociat cu UE o suprafata arabila de 7,013 milioane de hectare (fata de 9 milioane de hectare in prezent), cu o recolta medie de 2,65 tone la hectar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO