Companii

Agro Chirnogi mai ia 15 milioane de euro de la Raiffeisen

Autor: Gabriel Razi

13.10.2011, 00:04 1059

Compania agricolă Agro Chirnogi, controlată de oamenii de afaceri libanezi Raji El Khalil, Nassif Elias Jabre şi Sarkis Elias Sarkis, prin intermediul Maria Group, au majorat la 40 de milioane de euro linia de credit pe care compania o are deschisă la Raiffeisen Bank, potrivit datelor apărute în Monitorul Oficial.

Compania, care exploatează circa 10.000 de hectare de teren agricol, una dintre cele mai mari suprafeţe deţinute de o singură companie în România, urmează să finanţeze cu ajutorul banilor din linia de credit atât achiziţiile de cereale şi plante oleaginoase, cât şi activităţile curente.

Mişcarea nu este prima de acest tip a libanezilor de la Agro Chirnogi. În toamna anului 2009 compania a cerut un credit de 1,2 milioane de euro de la BCR pentru finanţarea culturilor şi a avut deschisă în aceeaşi perioadă o linie de credit de 8 milioane de euro la Garanti Bank.

Reprezentaţii Agro Chirnogi nu au răspuns până la închiderea ediţiei solicitării ZF cu privire la destinaţia acestor credite şi la motivul pentru care a fost solicitată majorarea liniei de credit.

Şi alţi producători agricoli de pe piaţa locală au deschise linii de credit sau se împrumută la bănci pentru a face investiţii.

Spre exemplu, Mihai Anghel, care administrează 24.000 de hectare prin intermediul Cerealcom Dolj, a obţinut un credit de 2,5 milioane de euro pentru achiziţiile de teren şi a majorat linia de credit cu ajutorul căreia îşi finanţează activităţile curente cu 30%, la 5,3 milioane de euro.

Afacerile derulate de libanezi prin intermediul exploataţiei agricole de 10.000 de hectare de la Chirnogi s-au ridicat la şfârşitul anului trecut la circa 120 de milioane de euro, în creştere cu 8% faţă de 2009. Investitorii din Liban au preluat controlul fermei de la Chirnogi începând cu anul 2002, când compania a fost privatizată de statul român.

Libanezii de la Agro Chirnogi se numără, alături de Culiţă Tărâţă, Adrian Porumboiu sau Ioan Niculae, printre cei mai mari producători agricoli de pe piaţa locală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO