Companii

Albarosa, Cefin: Romania are resursele necesare pentru a trece peste socul crizei financiare

Albarosa, Cefin: Romania are resursele necesare pentru a trece peste socul crizei financiare

Stefano Albarosa, 41 de ani, este cofondator, coproprietar si CEO al Cefin Holding

04.11.2008, 15:00 116

"Romania are resursele necesare pentru a trece peste acest soc financiar. Tocmai de aceea acum cand competitorii nostri se opresc pentru a se gandi sau pentru a astepta, noi credem ca este momentul sa iesim in fata. Este foarte greu sa fii in top cand toata lumea alearga la maxim, insa e mult mai usor sa fii acolo cand toata lumea se gandeste", a declarat pentru ZF Transilvania Stefano Albarosa.

El crede ca in Romania aceasta criza ofera oportunitati pentru ca totul devine mai rezonabil, toata lumea se gandeste mai bine. "In afacerile din industria auto nu putem spune ca s-au simtit efectele vreunei crize, mai ales ca la o crestere cu 20% nu poti sa vorbesti de criza", mai spune Albarosa. El considera ca, pentru a nu pierde ritmul de crestere Romania trebuie sa continue investitiile.
"Daca pana acum investitiile erau finantate din exterior, acum este momentul ca politicul sa isi spuna cuvantul si investitiile sa fie sustinute din interior, dar si cu fondurile structurale europene. Romania are la dispozitie 22 miliarde de euro din fondurile europene. Cresterea economica a Romaniei este una sanatoasa pentru ca vine din cresterea salariala, care la randu-i provine din cresterea puterii de cumparare, fiind o crestere creata de piata in sine nu de programe speciale", spune Albarosa.
Pentru managerul Cefin, faptul ca Romania are un amplu program de dezvoltare al infrastructurii reprezinta o importanta sursa de crestere.
"Investitiile sunt modul prin care economia creste, iar politicul poate ajuta ca aceasta criza financiara sa nu se transfere in economia reala, prin continuarea investitiilor. Planul de dezvoltare a infrastructurii trebuie sa fie o prioritate pentru Guvern. Eu am dat multe bile albe Romaniei, dar daca e sa dau o bila neagra, aceea merge la infrastructura", afirma Stefano Albarosa.
Executivul Cefin spune ca atata timp cat in Uniunea Europeana media eficientei de transport este de 65 km/h, iar in Romania trece putin de 32 km/h, situatia se vede in cresterea cheltuielilor de transport, aproape duble pe piata locala fata de statele din vest.
"Cresc cheltuielile cu benzina, logistica, spatiile de depozitare la care se adauga si cheltuielile de reparatii duble", afirma Albarosa.
Managerul Cefin afirma ca cel mai grav afectata va fi piata constructiilor. "Aceasta piata a fost cea mai afectata pentru ca toate constructiile erau finantate din exterior, iar acesti bani acum nu mai sunt. Masa monetara externa trebuie inlocuita cu fonduri europene si cu bani locali. Romania are aceste resurse, trebuie doar sa le foloseasca", crede directorul general Cefin Holding.
Cefin Holding a inceput activitatile in Romania din 1995 ca dealer autorizat Iveco in Bucuresti. In prezent, Cefin activeaza pe trei directii importante, autovehicule comerciale, productie si imobiliare.
Cu un numar de peste 1.400 de angajati, Cefin genereaza o cifra de afaceri totala de aproximativ 400 milioane de euro si administreaza un portofoliu de proiecte de dezvoltare imobiliara evaluat la 800 milioane de euro.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO