Companii

Alcoa Fujikura: Investitiile au relansat evolutia pozitiva

Alcoa Fujikura: Investitiile au relansat evolutia pozitiva
27.09.2006, 12:47 62

Producatorul de cabluri electrice pentru industria auto Alcoa Fujikura SRL a realizat in primele sase luni ale anului o cifra de afaceri de 9,2 milioane de euro (32,3 milioane de lei), in crestere cu 18% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
"Investitiile din ultimii ani in cresterea capacitatilor de productie sunt principalul factor care a contribuit la evolutia pozitiva a indicatorilor financiari. Deschiderea punctului de lucru de la Beius, judetul Bihor, a influentat de asemenea, evolutia cifrei de afaceri", a declarat pentru ZF Transilvania Adriana Lenardt, manager de comunicare si resurse umane Alcoa Fujikura.
Reprezentantii Alcoa Fujikura estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 19,9 milioane de euro, in conditiile pastrarii evolutiei inregistrate in primul semestru.
Compania Alcoa Fujikura a deschis, la inceputul lunii mai, al treilea punct de productie din Romania, in Beius, judetul Bihor. Potrivit reprezentantilor companiei, investitia initiala in noua fabrica a ajuns la aproximativ 300.000 de euro, insa dezvoltarea punctului de lucru va continua pe tot parcursul acestui an, oficialii estimand ca vor investi pana la 800.000 de euro. Alcoa Fujikura nu a derulat in judetul Bihor o investitie greenfield, ci a optat pentru inchirierea unui spatiu deja existent.
"Noua fabrica are o suprafata totala de 3.600 de metri patrati, iar productia a fost demarata in mai 2006. Am inceput sa lucram cu 76 de muncitori, insa pana la sfarsitul anului numarul acestora va fi de aproximativ 400 de oameni", a mai declarat Lenardt. Produsele care vor fi realizate in noul punct de lucru vor fi transferate atat din celelalte locatii din Romania ale companiei, cat si din fabrici ale concernului, situate in Cehia, Portugalia sau Ungaria.
Compania detine in Romania doua puncte de lucru la Nadab (jud. Arad) si Caransebes (jud. Caras-Severin), iar anul trecut a investit aproximativ 1,4 milioane de euro in cresterea capacitatilor de productie a celor doua puncte de lucru. Initial, Alcoa Fujikura a demarat productia de sisteme electrice pentru automobile la Nadab in ianuarie 2002, iar in 2003 au inceput constructiile la cea de-a doua fabrica, din Buchin, langa Caransebes. Pana in prezent, in cele doua fabrici s-au investit peste 3.5 milioane de euro.
Toata productia realizata de cele doua fabrici ale grupului este destinata pietei externe. Pe langa productia de cabluri electrice, concernul Alcoa a mai adus in Romania si divizia de profile din aluminiu. Noua fabrica este la Chisineu-Cris, iar investitia totala in noua fabrica s-a cifrat la peste 17 milioane de euro si a fost finalizata anul acesta in luna mai. Fabrica este construita pe o suprafata de 10.000 de metri patrati, iar aici vor functiona doua linii de prese ce vor produce profile extrudate din aluminiu pentru piata europeana, in special pentru Spania si Italia. Fabrica de la Chisineu-Cris este prima investitie ridicata de la zero din istoria Alcoa Europe.
In Europa, grupul Alcoa are peste 20.000 de angajati in 100 de locatii de productie situate in 16 tari. Veniturile grupului Alcoa au depasit in 2003 suma de 22 de miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO