Companii

Alprom Piteşti produce mobilă pentru hotelurile din Anglia care se pregatesc de Olimpiada

Alprom Piteşti produce mobilă pentru hotelurile din Anglia
12.07.2010, 23:44 253

Omul de afaceri Cătălin Chelu (desen), care deţine pachetulmajoritar de acţiuni al producătorului de mobilă Alprom Piteşti,spune că vânzările medii lunare ale companiei au ajuns la 500.000de euro, comparativ cu 450.000 de euro în prima jumătate a anuluitrecut, revirimentul făcându-se pe seama exportului.
"Este mai bine, vânzările au crescut puţin. Se simte cererea de laexport în condiţiile în care piaţa românească a rămas îngheţată", aspus Chelu. Chelu, 42 de ani, a preluat pe neaşteptate acţiuni laproducătorul de mobilă de la salariaţi şi directori în vara anuluitrecut, situaţia companiei fiind dificilă în acea perioadă.Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică. La scurt timp, Chelua anunţat că vrea să readucă producătorul pe creştere, dupădeclinul din 2009.
Aproximativ 86-90% din producţia Alprom merge la export în specialîn Europa, însă Chelu spune că cea mai bună evoluţie au avut-olivrările în Marea Britanie, unde se vor organiza în 2012 JocurileOlimpice de Vară.
"Livrările pentru hoteluri au crescut acolo (Marea Britanie -n.red.) pe fondul Olimpia dei", a mai spus Chelu, care a adăugat căse simt cereri şi din restul Europei.
În prezent, în cadrul Alprom lucrează în jur de 500 de oameni, lajumătate comparativ cu anul 2008, când efectivul Alprom SA era de1.043 de angajaţi. Şi afacerile companiei au scăzut puternic înintervalul 2008-2010. În 2008, compania a rulat 11,6 mil. euro.Dacă media lunară a vânzărilor se menţine, Alprom ar putea ajungela 6 mil. euro, adică aproape jumătate din rulajul anului2008.
Piaţa mobilei a fost una extrem de dificilă pentru jucători înultimii ani, prăbuşirea din imobiliare fiind imediat resimţită şide companiile din această industrie. Toţi marii jucători auterminat pe scădere şi majoritatea au avut şi marjele de profitafectate. Anul trecut retailul local de mobilă a fost deaproximativ 0,9 mld. euro. La nivel mondial piaţa de mobilă ascăzut cu 20%.
În industria mobilei, Alprom concurează cu Mobexpert, IKEA, Elvila,Italsofa, Sortilemn, Casa Rusu sau Neoset. În ultimii ani,companiile au încercat să-şi reducă livrările către export şi să seconcentreze pe piaţa internă, dar acum trendul pare că s-ainversat. Şi pentru 2010 prognozele sunt de scădere, iarmajoritatea executivilor sunt pesimişti în ceea ce priveşteevoluţia afacerilor şi contextul economic general.

Şanse reduse de revenire pentru economiaromânească
"Ne-am obişnuit să trăim văzând şi făcând. Nu putem face planuri.Nu există perspective. Nu ştiu cine poate să fie optimist cândpeste tot se raţionalizează ceva", a mai spus omul de afaceri, carea precizat că şi în alte domenii în care are businessuri "se mergeîn aceeaşi notă", adică revirimentul vine de la export.
Recent întregul mediu de business a fost afectat de majorarea TVAla 24%, iar planurile şi prognozele a trebuit să fie ajustate înconsecinţă. Omul de afaceri a făcut primii bani cu firma de cabluCony Sat din Galaţi, iar apoi a intrat pe Bursă profitând decreşterile fulminante de acţiuni la SIF-uri şi cumpărând firme depe RASDAQ controlate în general de directori şi salariaţi. Înprezent, Chelu este unul dintre cei mai puternici investitori pepiaţa de capital şi este implicat în firme precum Altur Slatina,Vulturul Comarnic, Celule Electrice Băileşti şi Mecanica Roteş, dareste şi unul dintre cei mai influenţi investitori în SIF-uri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO