Companii

America saluta din mers ! (II)

19.06.2003, 00:00 15


Batranul continent este mai prudent fata de preluarea noilor produse in timp ce americanii sunt mult mai rapizi, mai deschisi probabil in a experimenta.



Un studiu din 2002 arata ca multi pacienti din Europa nu primesc tratamente cu medicamente noi.



Medicamentele eficiente nu numai ca pot vindeca anumite boli, dar, in acelasi timp, aduc economii substantiale reducand costurile altor sectoare din sanatate, cele presupuse de spitalizare sau de starea de invaliditate.





Obisnuinta medicamentului „vechi"



In industria farmaceutica exista multe medicamente noi, capabile sa creasca speranta de viata a pacientilor, sa le imbunatatesca calitatea vietii, si deseori sa reduca cheltuielile din sanatate.



Chiar in Europa Occidentala, o zona de avangarda multi pacienti nu beneficiaza de cele mai noi tratamente, existand cazuri in care bolnavii sunt tratati cu medicamente cu „durata de viata" indelungata, cu eficienta scazuta sau doze prea mici din medicamente noi care nu pot fi eficiente.



Din cauza acestui mod de actiune, in ultimii ani a aparut o diferenta chiar si intre sistemul ingrijirilor de sanatate din Statele Unite ale Americii si cel din Europa.



Astfel, persoanele cu forme incipiente de Alzheimer ar putea beneficia de tratamente care le sa incetinesca boala, dar numai o mica parte sunt diagnosticati cu acesta boala si o si mai mica parte tratati.



In Franta 56.000 pacienti din aproape 200.000 care sufera de acesta boala primesc tratment. Numai o treime din mai bine de 4 milioane de germani bolnavi de astm sant tratati cu medicamente, iar dintre acestia foarte putini sunt tratati adecvat.





Europa maladiva



Bolile cardiovasculare reprezinta categoria cea mai raspandita de afectiuni, de multe ori fiind raspunzatoare pentru decesul celor suferinzi. Factorii de risc obezitatea, fumatul, colesterol. Majoitatea cazurilor de colesterol avansat nu primesc nici un tratament.



In Olanda 67% dintre cei suferinzi, Elvetia 71%, Germnaia 74,%, Anglia 77%, Italia 73%, nu primesc tratament corespunzator.



Daca pacientii cu diabet ar fi tratati adecvat de la inceput ar fi evitate multe din complicatiile grave. In Elvetia, de exemplu, din 250.000 de persoane cu diabet de tip ll, aproape jumatate nu sunt diagnosticati.



In Franta, Planul National pentru combaterea hepatitei C arata ca aproape un sfert din 200.000 de persoane infectate sunt tratate. Departamentul Britanic al Sanatatii a majorat fondurile pentru tratamentul asociat anti-SIDA, dar tot nu poate face fata in toate cazurile costurilor crescute ale medicatiei.





O eficienta prea scumpa



Nevoia de dializa si de transplant in cazul bolnavilor cu insuficienta renala va creste in viitor. Tratamentele oncologice sunt si acestea adesea prea scumpe, de aceea bolnavii primesc tratamente din generatii mai vechi de produse. La fel se intampla in osteoporoza, schizofrenie, migrene, ulcer sau gastrite.



In aceste conditii, managementul actual pentru medicamente duce la tratamente inadecvate pentru europeni.



Daca in statele membre situatia apare in acest fel, problema tarilor candidate poate fi si mai acuta din cauza nivelului scazut al alocatiilor pentru sanatate.



Cheltuilile pe medicamenete pe cap de locuitor sunt in tari precum Romania, Bulgaria, Rusia, sub 50 de dolari, in Cehia, Polonia si tarile baltice sub 100, iar in Slovacia, Slovenia si Ungaria sub 150.



Pentru ca tratamentele sa fie eficiente este recomandat rationalizarea si eficientizarea prescrierilor, mergand pe calitate si nu pe cantitate, o noua politica guvernamentala privind medicamentele realizata prin colaborarea cu toti factorii implicati: cercetatori, medici, farmacisti, producatori de medicamente, distribuitor, pacienti, autoritati in sistem.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO