Companii

Aminex asteapta 3,6 mil. euro de la Petrom pentru stingerea unei dispute

22.02.2005, 00:00 18

Petrom, cea mai mare companie petroliera din Romania, va plati 4,7 milioane de dolari (3,6 milioane de euro) pentru a stinge disputa cu compania britanica Aminex PLC in legatura cu sume datorate in contul unor lucrari derulate intr-un perimetru offshore din Tanzania, relateaza agentia de presa AFX, care citeaza oficiali ai Aminex.



Potrivit sursei citate, Petrom urmeaza sa plateasca subsidiarei companiei britanice din Tanzania, Ndovu Resources, 3,4 milioane de dolari in contul unor costuri inregistrate in trecut, la care se adauga inca 1,3 milioane de dolari pentru restul obligatiilor care deriva din joint-venture constituit pentru proiectul Nyuni.



Petrom nu va mai avea drepturi, obligatii sau pretentii legate de acest proiect, fiind convenita insa o clauza de optiune care expira la 30 iunie 2006, ce prevede revenirea companiei romanesti in proiect ca partener in joint-venture.



Ca urmare, Ndovu si-a retras pretentiile formulate impotriva Petrom in disputa legata de neplata unor costuri de forare in perimetrul din Tanzania, inregistrate la finele lui 2003 - inceputul lui 2004.



"Acest acord este foarte satisfacator, venind dupa o lunga si paguboasa disputa, solutia permitand firmei Aminex sa mearga mai departe in Tanzania si in alte parti ale lumii", a comentat Brian Hall, directorul executiv al Aminex, citat de AFX.



De la inceperea disputei cu compania britanica, Petrom a trecut insa in proprietatea grupului petrolier austriac OMV.



Oficialii Petrom si ai OMV nu au facut nici un comentariu asupra afacerii pana la inchiderea editiei.



Petrom a semnat in decembrie 2002 cu Ndovu Resources Ltd, companie detinuta integral de Aminex, un acord prin care s-a angajat sa suporte 50% din costurile totale de forare si de finalizare a doua puturi, pentru a obtine 30% din licenta de exploatare a campurilor petrolifere de la Nyuni - Tanzania.



Acordul de exploatare a fost pus in aplicare in noiembrie 2003, intarzierea fiind cauzata de procesul de privatizare a Petrom.



Licenta pentru perimetrul respectiv este detinuta in baza unui acord de partajare a productiei incheiat cu Tanzania Petroleum Development Corporation, compania petroliera nationala a statului african. Pe langa Ndovu Resources si Petrom, la programul de forare participa si compania Bounty Oil & Gas NL.



Ndovu Resources a inceput, in august 2003, o serie de actiuni care au avut ca rezultat achitarea de catre Petrom, in februarie 2004, a unei parti substantiale a obligatiilor din trecut.



Din februarie 2004, Petrom a mai platit un milion de dolari, conform oficialilor Aminex.



Petrom este listata la Bursa de Valori din Bucuresti, unde actiunile sale se tranzactionau la 4.560 de lei pe actiune, capitalizarea bursiera fiind de peste 7,18 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO