Companii

ANALIZĂ ZF. Liderii comerţului alimentar în Europa Centrală şi de Est: Lidl a ajuns numărul unu în toate ţările mai puţin Polonia, unde portughezii de la Jeronimo Martins conduc detaşat cu afaceri cât aproape tot comerţul modern românesc

ANALIZĂ ZF. Liderii comerţului alimentar în Europa...

Autor: Cristina Roşca

19.11.2022, 11:34 1067

♦ Piaţa din Polonia este singura unde în top cinci se găsesc branduri mai degrabă locale, excepţie făcând Lidl ♦ Kaufland îşi face loc pe podium în trei din cinci ţări analizate, respectiv România, Cehia şi Slovacia ♦ Tesco este singurul nume mare internaţional care nu e în România, deşi a pătruns în ţările din Europa Centrală şi de Est.

Grupul portughez Jeronimo Martins, ce operează re­ţeaua poloneză Biedronka, un brand local dezvoltat iniţial de o companie din această ţară, este liderul detaşat al comerţului alimentar din Europa Centrală şi de Est, având afaceri de 14,8 mld. euro în 2021, cu 11% mai mari decât în anul anterior. Cu acest nivel al businessului, compania este a cincea cea mai mare din regiune, fiind depăşită doar de câteva afaceri din energie, producţie auto sau utilităţi, potrivit raportului Coface Top 500 CEE Ranking.

Astfel, retailerul ce număra la finalul lui 2021 circa 3.250 de magazine pe varii formate moderne mici are afaceri aproape cât tot comerţul modern local ce adună zece reţele. Acestea toate aveau în România, la finalul anului trecut, circa 3.850 de hipermarketuri, supermarketuri, magazine de discount, proximitate modernă sau cash & carry.

Jeronimo Martins este o companie care activează momentan în regiune doar pe piaţa poloneză, de departe cea mai mare din zonă ca populaţie şi totodată cea mai dezvoltată economic. Au fost voci care au spus, de-a lungul anilor, că grupul portughez se uită şi către România şi că o intrare s-ar face printr-o achiziţie, o ţintă putând fi Profi. Acest lucru încă nu s-a întâmplat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO