Companii

Angajatii sunt mai dispusi acum la mutari

Angajatii sunt mai dispusi acum la mutari

Manuela Banu, 41 de ani, a preluat functia de CEO a Orkla Foods Romania in martie 2008

30.06.2009, 18:34 162

Ultima inchidere de fabrica, la Craiova, a afectat 50 de salariati. Toti cei 56 de angajati au posibilitatea sa aleaga intre joburile vacante existente in oricare din unitatile Orkla Foods Romania. Fata de situatiile similare din anii anteriori, astazi exista deschidere din partea angajatilor de a se muta pe fondul situatiei economice, nemaifiind refractari la acest gen de schimbare", a declarat Manuela Banu, CEO al Orkla Foods Romania, companie cu afaceri estimate la 30 mil. euro pe plan local.

Reprezentantii companiei nu au facut publice rezultatele din 2008, insa in urma cu un an in raportul grupului norvegian se preciza ca "afacerile din Romania au inregistrat un declin important", inclusiv profitul fiind afectat. Ca urmare a acestor rezultate, Orkla a continuat procesul de reorganizare a businessului din Romania.
Filiala locala a grupului norvegian Orkla a inchis recent fabrica de margarina industriala din Craiova si a decis sa mute unitatea in centrul de productie din Capitala. "Activitatea companiei se va incheia complet la Craiova la sfarsitul acestui an, activitatile logistice continuand pana atunci", a explicat Banu.
 
Au ramas cu trei din cele cinci fabrici
Aceasta este cea de-a doua mutare pe care Orkla Foods Romania a realizat-o la Craiova dupa ce anul trecut compania a mutat liniile de mustar si ketchup din aceeasi unitate de productie la Covasna. La acel moment, reprezentantii companiei declarau ca nu intentioneaza sa inchida unitatea de productie, care mai avea 80 de angajati dupa ce fusesera disponibilizate alte 50 de persoane.
In urma cu doi ani, Orkla Foods Romania detinea cinci fabrici pe plan local. Intre timp insa grupul norvegian a initiat un program de restructurare la nivelul Europei Centrale si de Est, in urma caruia filiala locala a decis sa opreasca si sa mute productia de gemuri si sosuri de la Targoviste la Covasna, productia de mustar si ketchup de la Craiova la Covasna, si productia de margarina industriala de la Craiova la Bucuresti. Astfel, producatorul mai are in acest moment doar trei unitati de productie, la Covasna (pateuri, conserve, gemuri, sosuri, mustar, ketchup), Iasi (aluaturi congelate) si Bucuresti (margarina pentru consum si margarina industriala). 
Banu sustine ca nu mai exista "niciun proiect de mutare luat in calcul". Mai mult, executivul Orkla declara ca se afla in derulare un proiect de investitii in fabrica de aluaturi congelate de la Iasi, cea mai mica dintre unitatile actuale ale companiei pe plan local, cu toate ca bugetul total de investitii pentru anul acesta este unul de conservare a afacerii.
 
Cauta profitul
De asemenea, bugetul de marketing al companiei va fi mai mare anul acesta decat cel din 2008, pentru a consolida pozitia detinuta de companie pe segmentele de piata in care este prezenta.
"Mutarea de la Craiova este o investitie majora si reprezinta o componenta din procesul de eficientizare a companiei in vederea cresterii profitabilitatii si obtinerii de resurse financiare necesare sustinerii brandurilor", a completat Banu.
Managerul Orkla spune ca producatorul ia in calcul chiar si identificarea unor noi oportunitati de achizitii. "Nu exista niciun proiect (n. red. - de achizitii) in desfasurare, dar asta nu inseamna ca nu urmarim identificarea unor noi oportunitati. In principiu, ne vom indrepta catre domenii care sa consolideze afacerile actuale", a spus Manuela Banu.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO