Companii

ANT vrea sa obtina 1.500 mld. lei din vanzarea hotelurilor

25.08.2000, 00:00 15



Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) mizeaza pe atragerea unor puternici investitori straini pentru privatizarea a sase mari societati de turism - Mamaia, Neptun-Olimp, Bucuresti Turism SA, Hercules Baile Herculane si Turism Felix Baile Felix, a declarat Stela Rotaru, directorul general al Directiei de Privatizare din cadrul ANT.

"Speram ca aceste societati vor reprezenta privatizari de succes, iar in acest sens dorim sa vina investitori seriosi, daca este posibil, chiar straini", a spus Rotaru.

Impreuna, cele sase societati au un capital social de 577,8 miliarde lei, mai mult de jumatate din aceasta suma revenind Neptun-Olimp si Mamaia, al caror capital social se cifreaza la circa 200 miliarde lei, respectiv la 122 miliarde lei.

Pana la privatizare mai sunt insa de parcurs o serie de etape. Hotelul Bucuresti, spre exemplu, asteapta sentinta judecatoreasca in procesul cu firma franceza Pargest, in timp ce la Turism Felix inca nu s-a ajuns la un acord intre actionarii majoritari, FPS si SIF Transilvania, in privinta divizarii societatii

Intr-un stadiu avansat se afla Neptun-Olimp, care a finalizat procedurile de divizare. "Urmeaza ca cele doua societati rezultate in urma acestei operatiuni sa fie inregistrate la Registrul Comertului ", a precizat Rotaru.

In ultimii zece ani au fost privatizate 224 de societati de turism, dintr-un total de 283, iar ANT si FPS estimeaza ca vanzarea restului de 59 de unitati se va realiza pana la sfarsitul anului viitor.

Dintre societatile ramase de privatizat, 14 au profil balnear. Prima societate balneara care va trece in proprietate privata ar putea fi Olanesti, anuntul de vanzare a actiunilor detinute de FPS la aceasta urmand sa fie publicat in perioada urmatoare.

De asemenea, in urmatoarea luna vor avea loc licitatii pentru privatizarea societatilor Palas Constanta, Parc Turism Bucuresti, Rusca Hunedoara, Oglinzi Piatra Neamt si Valea Aurie Tours Sibiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO