Companii

Antonio Romagnolo, Comceh: In industria hartiei fie investesti, fie iesi din joc

Antonio Romagnolo, Comceh: In industria hartiei fie investesti, fie iesi din joc

Click pentru imaginea marita

14.06.2007, 20:22 252

Producatorul de hartie Comceh din Calarasi, unul dintre cei mai importanti jucatori din industria hartiei, estimeaza in acest an o cifra de afaceri de 40 mil. euro, in crestere cu peste 15% fata de 2006.
In primele patru luni ale acestui an, compania a avut afaceri de 11,8 mil. euro, cu 44% mai mult decat in perioada similara a anului trecut, cand compania a realizat 8,2 mil. euro.
"Rezultatele din primele patru luni sunt cu 2-3% mai mari fata de bugetul prognozat pentru 2007. In acest an, ne asteptam la o cifra de afaceri de 40 mil. euro", a declarat Antonio Romagnolo, directorul general al producatorul de hartie Comceh din Calarasi.
El a precizat ca aceste rezultate se datoreaza introducerii pe piata de noi produse si cresterii prezentei produselor Comceh in retailul modern.
Alinierea capacitatilor de productie locale la nivelul existent in tarile Uniunii Europene vor necesita investitii masive, iar capacitatea jucatorilor de a le realiza sau nu va determina ramanerea lor pe piata.
"Vor exista companii care vor fi fortate sa iasa din piata, sau in orice caz vor avea scaderi ale vanzarilor din cauza lipsei de investitii in instalatii pentru produsele de calitate superioara, tot mai cerute de cumparatorii romani. Factorii care vor avea un impact semnificativ asupra evolutiei producatorilor vor fi capacitatea de a investi in produse noi", a declarat pentru ZF Antonio Romagnolo. Inchideri definitive sau temporare ale productiei companiilor de profil au avut loc inca din 2005, iar in 2006 pentru companii precum Ambro Suceava, Celhart Donaris Braila sau Celrom Drobeta-Turnu Severin, potrivit datelor furnizate de reprezentantii Patronatului Industriei de Celuloza si Hartie (ROMPAP). Cu toate acestea, Romania continua sa ramana atractiva pentru jucatorii internationali. "Romania este una dintre cele mai atractive piete pentru jucatorii din industria celulozei si hartiei, datorita faptului ca raportat la cap de locuitor consumul se va apropia de nivelul Europei Occidentale. In acest moment, pentru hartia tissue, consumul mediu anul in Romania si in Europa de Est este de 3 kilograme pe cap de locuitor, in Europa de Vest este de 18 kilograme", a explicat Romagnolo.
Cresterea pretului la utilitati si acutizarea crizei materiei prime pe plan local se resimt din plin in marjele de profil din idustrie, care sunt mici, insa constante, dar si in evolutia cifrei de afaceri.
"Cu marje de profit destul de mici, investitiile se justifica numai cu cantitati de produse foarte mari. Datorita dezvoltarii naturale a pietei, este posibil ca multinationalele sa aiba un interes in investitii greenfield in Romania sau in achizitionarea de fabrici existente", a mai spus reprezentantul Comceh. Comceh a incheiat anul 2006 cu o cifra de afaceri de 34 mil. euro, valoare aproape dubla fata de 2005, si un profit de 0,9 milioane de euro.
"Exporturile reprezinta in momentul de fata 25% din cifra de afaceri si estimam ca aceasta pondere va ramane stabila in cursul anului. Exporturile se datoreaza in mare parte vanzarilor de semifabricate tissue, pentru care nu mai avem posibilitatea sa marim productia", a mai spus Antonio Romagnolo.
Anul acesta, compania a intrat pe pietele din Franta si Polonia.
"Exporturile sunt limitate la distante relativ mici, datorita costurilor mari de transport. In momentul de fata, exporturile Comceh se indreapta catre Turcia, Cehia, Slovacia, Grecia, Bulgaria, Ucraina si Rusia. Pentru pietele mai indepartate, cheltuielile cu transportul devin prea ridicate", spune directorul Comceh.
Comceh realizeaza produse finite din hartie (hartie igienica, servetele, batiste, prosoape de bucatarie) sub marcile proprii Volare, SunFlowers, Onda si OndaCasa, precum si semifabricate, utilizate de alte firme pentru confectionarea produselor din hartie. Comceh, detinuta de compania Cartalux inregistrata in Luxemburg, detine doua capacitati de productie, una pentru hartie tissue (servetele), iar cealalta pentru hartie offset (hartie de scris si tipar), ambele situate in Calarasi. Capacitatea de productie a Comceh este de 30.000 de tone pe an pentru hartia igienica si de 18.000 de tone pe an pe hartia offset. Cel mai bine vandute produse din portofoliul sau sunt hartia igienica si prosoapele din gama tissue si hartia role pentru tipografie din gama offset.
Compania detine, potrivit datelor furnizate, o cota de piata de 10% in valoare si de 9%in volum, iar tinta pentru acest an este atingerea unei cote de piata de 12%.
Alti producatori din industria de profil sunt Somes Dej, Rondocarton. Ambro Suceava, Ecopaper Zarnesti, Vrancart Focsani sau Celhart Domaris.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO