Companii

APAPS, spre diminuarea participatiei Azomures

01.09.2003, 00:00 13



Actionarul majoritar al combinatului chimic Azomures Targu - Mures, compania turceasca Transworld Fertilizers doreste sa renunte la sectia de materiale fotosensibile a societatii, care ar putea fi preluata de Autoritatea pentru Privatizare (APAPS).



In urma acestei masuri, ponderea APAPS in capitalul social al Azomures, in prezent aproximativ 10%, s-ar putea diminua cu valoarea partimoniului sectiei preluate. La valoarea bursiera actuala, pachetul de 10% are o valoare de 3 milioane de dolari.



Astfel, participatiile Transworld Fertilizers si a celorlaltor actionari vor creste datorita diminuarii capitalului social.



"Se va compara cifra actiunilor de pe piata bursiera si se va inmulti cu numarul actiunilor detinute de APAPS, iar apoi cu valoarea patrimoniului Sectiei Fotosensibile. Daca sunt disproportionate, una din parti va trebui sa cedeze ceva, iar daca sunt sensibil egale, se va echivala", a explicat la sfarsitul saptamanii trecute Ovidiu Natea, prefectul judetului Mures, citat de Mediafax..



El a precizat ca exista o propunere scrisa a Consiliului de Administratie al combinatului, prin care acesta a acceptat inceperea negocierilor cu APAPS pentru separarea sectiei de restul combinatului.



Urmatoarea etapa este angajarea, in cursul saptamanii viitoare, a unui evaluator care va stabili valoarea de patrimoniu a sectiei, si apoi va evalua participatia pe care Autoritatea pentru Privatizare o detine la Azomures.



Vanzarea sectiei de materiale fotosensibile face parte dintr-un plan de restructurare a combinatului, aprobat in primavara acestui an de Adunarea Generala a Actionarilor societatii. Planul prevede concentrarea societatii pe activitatea de baza, productia de ingrasaminte chimice, deci inchiderea uzinei de materiale fotosensibile, a serei si a centrului comercial.



In afara de grupul turc si APAPS, investitor important in Azomures este si grupul american NCH Advisers, care detine, prin intermediul a doua fonduri de investitii, peste 20% din actiunile Azomures.



Compania este listata la Bursa de Valori Bucuresti, avand un capital social de 376,36 miliarde lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 1.000 de lei.



Actiunile companiei au crescut puternic, cu aproximativ 18%, in luna august, dupa anuntarea rezultatelor financiare pe primul semestru.



Azomures a inregistrat o triplare a profitului net pe primele sase luni, de la 4,48 milioane dolari in 2002 la 13,88 milioane dolari. Vanzarile companiei au crescut cu 25% in dolari in aceiasi perioada.



Imbunatatirea rezultatelor financiare s-a datorat, conform conducerii companiei, atat programului guvernamental de subventionare a micilor agricultori, cat si cresterii exporturilor. Azomures a primit comenzi importante din Statele Unite pentru un nou tip de ingrasamant chimic pe care a inceput sa il fabrice in acest an, dupa o investitie importanta de anul trecut.



Azomures a fost principalul furnizor in cadrul programului de 82 milioane de dolari de subventionare a achizitiilor de ingrasaminte ale micilor agricultori, asigurand aprovizionarea a 20 de judete si productia pentru peste 40% din cantitatea totala necesara de 333.896 de tone.



Urmare a rezultatelor din primele sase luni, profitul Azomures este de 1.220 de lei/actiune.



Vineri, la Bursa, actiunile Azomures au inchis pe scadere, la 2.850 de lei, dupa ce la inceputul saptamanii se situau la 3.000 de lei. La ultima cotatie, capitalizarea bursiera a Azomures este de aproape 32 de milioane de dolari. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO