Companii

Arhitectul-şef al Capitalei: România a pierdut mult din competenţele de planificare teritorială după 1990

Arhitectul-şef al Capitalei: România a pierdut mult din competenţele de planificare teritorială după 1990

Autor: Ioan Dornescu - Mediafax

28.03.2011, 14:05 129

România a pierdut mult din competenţele de macro-planificareteritorială după 1990, prin renunţarea la veche legislaţie,considerată un atribut al dictaturii, apreciază arhitectul-şef alCapitalei, Gheorghe Pătraşcu.

"După Revoluţie, tranziţia s-a făcut într-un mod eronat,planificarea fiind imediat atribuită unui sistem totalitar", a spusPătraşcu la seminarul "Cum va arăta infrastructura României în2013", organizat de Ziarul Financiar.

Referindu-se la vechea legislaţie, el a dat exemplul legiiexproprierilor din anii '70, "o lege foarte bună", deşi prevederilenu erau respectate.
"Noi am negat totul, spre deosebire de alte ţări, care au avut otranziţie mai lentă", a spus arhitectul-şef.

El a afirmat că Bucureştiul, cu o expansiune relativ târzie faţă dealte capitale europene, are o "structură administrativănefericită", iar problemele cu care se confruntă nu trebuie tratatelocal, ci la nivel naţional.

Printre problemele Capitalei se numără cele legate deinfrastructura de transport şi dezvoltarea spaţiului public, iarunele obiective trebuie să vizeze dezvoltarea infrastructurii demetrou şi descurajarea traficului în zona centrală.

Pe de altă parte, arhitectul-şef a criticat slaba capacitateadministrativă pentru pregătirea proiectelor de atragere afondurilor europene.
"E greu să-i faci pe unii să înţeleagă avantajele atragerii defonduri europene", a spus oficialul.

Pătraşcu a mai spus că este foarte important pentru Bucureşti să-şireactualizeze planul de urbanism general, care este un mecanism destimulare a dezvoltării şi va include o listă de proiecteprioritare.


"Bucureştiul este singura Capitală din Europa care nu are o agenţiede dezvoltare", a spus arhitectul.
El a mai spus că spre deosebire de proiectare, serviciile deplanificare, edilitare sau de urbanism nu pot fi privatizate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO