Companii

Autoliv Romania investeste 5 mil. dolari in dublarea productiei

11.08.2004, 00:00 48

Producatorul suedez de sisteme de asigurare auto Autoliv isi va dubla capacitatea de productie de la Brasov, in urma unei investitii de aproape cinci milioane de dolari.
In urma acestei investitii, fabrica se va extinde cu 9.500 metri patrati, in prezent hala de productie fiind de 2.500 de metri patrati. Compania are 232 angajati.
Extinderea face parte din strategia companiei de a-si transfera capacitatile de productie in tari unde costurile sunt mai reduse.
Astfel, daca in Romania si Polonia au fost transferate productia de centuri de siguranta din Germania, in Estonia s-au transferat operatiunile din Suedia, iar Polonia si Spania pe cele din Marea Britanie.
Activitatile de productie a centurilor de siguranta din Franta vor fi reorientate spre Turcia si Tunisia, iar cele din SUA spre Mexic.
Autoliv a intrat pe piata romaneasca in 1997, avand ca scop initial furnizarea de echipament pentru clienti precum Dacia si Daewoo.
Din toamna anului 1999, firma a inceput sa produca si airbag-uri destinate automobilelor marca BMW.
In urma cu o luna, Autoliv a anuntat o alta investitie in apropierea actualei fabrici, dar in productia de material textil folosit la fabricarea centurilor de siguranta.
Aceasta fabrica ar urma, la randul sau, sa creasca cu 20% capacitatea de productie a Autoliv in Europa, la 25 milioane de metri.
De asemenea, cota de piata a companiei in acest domeniu ar urma sa creasca la peste 40%.
Aici, investitiile se vor situa la sapte milioane de euro, iar angajatii vor fi in numar de 40. Fabrica va fi inaugurata anul viitor.
In prezent, materialul textil utilizat la centurile de siguranta fabricate de Autoliv in Europa provine de la uzina din Boxtel, Olanda. Aceasta mai deserveste si alti producatori de centuri de siguranta, precum firmele nipone Takata si Tokai Rika, si compania americana TRW.
Autoliv Inc. dezvolta si produce sisteme de siguranta auto pentru principalii constructori de autovehicule din lume. Impreuna cu societatile sale mixte, Autoliv dispune de circa 80 de centre de productie si are peste 37.000 de angajati in aproape 30 de state. Vanzarile realizate de companie in 2003 s-au ridicat la 5,3 miliarde de dolari.
In ultimii ani, mai multe companii din domenii diverse, au ales sa-si transfere productia in Romania, datorita costurilor reduse si a fortei de munca ieftina.
Cateva grupuri americane de calibru, printre care Timken si Honeywell, si-au relocat o parte importanta a productiei din vest catre Ploiesti sau Bucuresti.
In momentul mutarii unei fabrici a grupului din Marea Britanie in Romania, anul trecut, Timken estima dublarea cifrei de afaceri.
Timken achizitionase in 1997 o fabrica la Ploiesti, unde a investit peste 30 de milioane de dolari.
Honeywell a transferat de asemenea capacitati de productie din Marea Britanie si inceperea productiei de turbosuflante (echipamente destinate motoarelor diesel).
Drept rezultat, anul acesta compania estima o cifra de afaceri de peste 200 milioane de euro in acest an.
Tot anul trecut, cea mai mare companie la nivel mondial, General Electric, anunta posibilitatea transferarii in Romania a diviziei de productia de motoare pentru elicoptere militare.
GE este actionar in cadrul societatii mixte Turbomecanica Bucuresti si mai este prezent prin intermediul GE Capital, actionar al Banc Post, si GE Aircraft Engines.
claudia.covaci@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO