Companii

Autorităţile italiene pun sechestru pe active UniCredit de 245 mil euro, într-o anchetă de evaziune

Autorităţile italiene pun sechestru pe active UniCredit de 245 mil euro, într-o anchetă de evaziune

Autor: Marius Oncu - Mediafax

19.10.2011, 16:33 684

Autorităţile italiene au pus sub sechestru active ale UniCredit în valoare de 245 milioane de euro, într-o anchetă de evaziune fiscală în care sunt cercetaţi 20 de directori, inclusiv fostul director general Alessandro Profumo, a declarat o sursă apropiată investigaţiei, citată de Bloomberg.

Anchetatorii analizează dacă UniCredit, cea mai mare insituţie de credit din Italia, a comis fraudă printr-un plan de investiţii aranjat de Barclays. Trei persoane de la Barclays sunt de asemenea, investigate, a afirmat sursa.

Banca italiană a fost "foarte surprinsă" de confiscarea activelor şi "rămâne convinsă că atât UniCredit cât şi angajaţii săi au acţionat corect", potivit unui comunicat al UniCredit. Activele reţinute de autorităţi reprezintă profitul despre care se crede că banca l-ar fi obţinut prin declaraţii false pentru anii fiscali 2007 şi 2008, potrivit unui comunicat separat al poliţiei financiare italiene, care a derulat operaţiunea de instituire a sechestrului.

Profumo, 54 de ani, a refuzat să comenteze asupra anchetei, la fel şi un purtător de cuvânt al Barclays.

UniCredit s-a folosit de un plan financiar numit Brontos pentru a majora "beneficiile economice" ale băncii, a afirmat Profumo la o reuniune anuală a UniCredit din aprilie anul trecut. Planul a crescut profitul înainte de taxe al băncii, a declarat, la momentul respectiv un purtător de cuvânt al instituţiei de credit. Investigatorii analizează utilizarea acestui plan financiar, a spus sursa apropiată anchetei.

Barclays ar fi propus folosirea acestei scheme financiare atât UniCredit cât şi Intesa Sanpaolo, potrivit cotidianului italian Il Sole 24 Ore, care citează o notă a grupului Barclays.

Planul implică transferul unor active Barclays printr-o sucursală din Milano, folosind UniCredit şi Intesa drept părţi terţe, într-o tranzacţie care ar fi generat profit de 75 de milioane de euro, ce urma să fie împărţit între cele trei bănci, a scris publicaţia.

Intesa nu a participat, a declarat un purtător de cuvânt al băncii.

UniCredit a utilizat acest tip de tranzacţii şi în 2009, când se afla deja sub investigaţie, însă a plătit pentru anul respectiv taxele corecte, potrivit poliţiei financiare.

Profumo a plecat din postul de director general în septembrie anul trecut, după un mandat de 13 ani la conducerea băncii. Decizia a fost motivată de un conflict cu acţionarii privind investiţii libiene în acţionariatul UniCredit. Profumo a fost înlocuit de Federico Ghizzoni.

Acţiunile UniCredit au pierdut 41% din valoare în acest an, din cauza temerilor că Italia va fi afectată de criza datoriilor suverane din zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO