Companii

Avem pământ per capita de cinci ori mai mult decât China şi de trei ori mai mult decât Germania, dar nu ne dă mâncare. China are 0,08 hectare de teren arabil/cap de locuitor, Germania are 0,14 hectare de teren arabil/cap de locuitor, iar România are 0,45 hectare de teren arabil/cap de locuitor

Avem pământ per capita de cinci ori mai mult decât...

Autor: Florentina Niţu

05.03.2023, 00:00 6750

♦ Practic, fiecare român este de peste cinci ori mai bogat decât un chinez în teren arabil şi de trei ori mai bogat decât un german.

Fiecare român are aproape jumă­tate de hectar de teren arabil, la fel ca un american, de trei ori mai mult decât un neamţ şi de aproape două ori mai mult de­cât un spaniol, ceea ce arată că România ar trebui să-şi hrănească populaţia din bogăţia pământului. Însă, deşi România este unul din­tre principalii producători şi exportatori de cereale din UE, are un deficit de 5,6 mi­liarde de euro pe zona de alimente procesa­te, iar carnea de porc vine în principal din Germania şi Spania. Cum poate deveni din putere agricolă putere alimentară?

„România are la dispoziţie în momentul de faţă peste 20 miliarde de euro alocaţi doar sectorului agricol pentru următorii şapte ani. Aceşti bani trebuie să fie cheltuiţi în mod eficient, astfel încât sectorul agricol să aibă capacitatea de a produce hrană în cantităţi suficiente şi la preţuri accesibile pentru consumatori, iar pentru asta avem nevoie de viziune şi de oameni capabili să înţeleagă dificultăţile momentului, dar în acelaşi timp să vadă şi oportunităţile“, a spus pentru ZF Daniel Buda, vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO