Companii

Aventis Pharma: Crestem, dar nu in ritmul dorit

24.11.2003, 00:00 41

Grupul francez Aventis Pharma, unul din primii zece producatori mondiali de medicamente din lume, estimeaza pentru 2003 vanzari de 23 milioane euro pe piata romaneasca, mai mari cu 10% fata de anul anterior. Cresterea survine pe fondul stagnarii consumului de medicamente din Romania.
"Am reusit sa crestem, insa nu in ritmul pe care ni l-am fi dorit. A trebuit sa ne modificam strategia pentru a ne adapta situatiei financiare dificile din sistemul sanitar si am devenit rezervati in a vinde catre spitale", a declarat pentru ZF Nicolae Coja, directorul general al reprezentantei Aventis Pharma in Romania.
Aventis este, cu o cota de piata de peste 3%, una din principalele multinationale de pe piata romaneasca, impreuna cu GlaxoSmtihKline, Novartis, Pfizer si Hoffman la Roche. GSK, liderul pietei, are o cota de 11,5%. Portofoliul de produse ale Aventis este dominat, atat la nivel mondial cat si in Romania, de medicamentele destinate oncologiei, diabetului si sistemului circulator. Adica produse care se vand in special catre spitale.
Segmentul medicamentelor destinate spitalelor a trecut anul acesta in Romania prin cea mai dificila perioada de dupa 1990. Pana in prezent, statul roman nu a reusit sa plateasca integral nici datoriile aferente livrarilor de medicamente din 2002. In cursul acestui an, datoriile statului catre producatorii si distribuitorii de medicamente au ajuns chiar la 300 de milioane de dolari.
Pentru comparatie, piata totala de medicamente este de circa 600 de milioane de dolari. Aventis Pharma vinde medicamente catre spitale atat direct cat si prin intermediul programelor Ministerului Sanatatii pentru diabet si oncologie.
Plata medicamentelor livrate prin programe este mult mai rapida comparativ cu cea aferenta vanzarilor directe catre spitale."Anul acesta, vanzarile directe catre spitale ale Aventis Pharma reprezinta 70% din valoarea de anul trecut.
Ponderea lor in totalul cifrei de afaceri a scazut la 25% si va continua sa scada", a spus Coja. In 2003, segmentul vanzarilor de medicamente catre spitale a scazut cu 14% la nivelul intregii piete fata de 2002. Din punct de vedere al vanzarilor, principalele medicamente ale Aventis in Romania sunt Clexane (pentru sistemul circulator), cu vanzari de 5 a€“ 6 milioane de euro anual si Taxotere (oncologie) a€“ produs in Romania in colaborare cu Sindan.
Alte produse importante sunt Insuman (insulina), Campto (oncologie) sau Amaryl (antidiabetic)."Situatia din sistem incepe sa se clarifice si speram sa putem mentine ritmul de crestere al vanzarilor si in 2004, mai ales ca anul acesta am lansat si pe piata romaneasca, aproape simultan cu pietele europene, Lantus (insulina - glargina).
Este un produs care se va impune pe piata", spune managerul de la Aventis. Coja estimeaza ca, dupa mai multi ani de crestere consecutiva, piata romaneasca de medicamente va stagna, probabil, in 2003. Anul trecut, consumul de medicamente din Romania a fost de 611 milioane euro.
"Pentru 2004 sunt premise care nu ne permit sa fim nici pesimisti, nici optimisti. De o parte avem o libertate mai mare a CNAS (Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a€“ CNAS) de a cheltui fondurile excedentare colectate, de cealalta o ponedere din ce in ce mai mica a cheltuielilor pentru sanatate in PIB", spune Coja.
Proiectul de buget al Romaniei pentru 2004 prevede cheltuieli pentru sanatate reprezentand 3,7% din PIB. Este al doilea an consecutiv de scaderea ponderii, de la 4,2% in 2002 si 3,9% in 2003. Ponderea este aproape de doua ori mai mica decat in tarile central europene. La nivel mondial, Aventis Pharma a obtinut in 2002 o cifra de afaceri de 17,59 miliarde euro, investind in cercetare peste 3 miliarde de euro.
  
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO