Companii

Batalia pentru Uton continua. Oferta a ajuns la 1 mil. dolari

16.01.2003, 00:00 16

Societatea Metal Invest Group din Darmanesti a majorat pretul ofertei de preluare pentru actiunile companiei de utilaj tehnologic Uton Onesti. Noul pret este oferit este de 73.740 lei/actiune, iar in aceste conditii valoarea ofertei se apropie de un milion de dolari. Suma pe care ofertantul o va plati pentru aproximativ jumatate din actiunile Uton, in cazul in care oferta va avea succes este de aproape 30 miliarde de lei. Oferta anterioara a Metal Invest Group mentiona un pret de 57.050 lei/actiune.
Pe piata mai exista inca doua oferte concurente. La inceputul lunii noiembrie Siatra Prod a lansat o oferta de cumparare la pretul de 21.000 lei/actiune. Ulterior, Metal Invest a lansat o alta oferta in la pretul de 26.000 lei/actiune, urmata de Magura SA, care a oferit un pret mai mic - 23.000 lei/actiune. A urmat o serie de majorari succesive ale pretului de oferta. Inainte de amendamentul de ieri, cea mai buna oferta apartinea Siatra Prod, care oferea un pret de 70.225 lei/actiune.
Cele trei oferte vizeaza cumpararea unui pachet de actiuni reprezentand 49,9% din capitalul societatii. Daca ofertantii ar fi intentionat sa cumpere un pachet mai mare de 50% din actiuni, trabuia sa lanseze o oferta prin care sa cumpere toate actiunile Uton existente pe piata.
Actiunile companiei sunt tranzactionate la Bursa, pe piata titlurilor necotate. Inainte de apartia primei din cele trei oferte publice de preluare, pretul actiunilor Uton pe piata se situa in jurul valorii de 17.000 lei/actiune. In sedinta de ieri a Bursei, pretul a urcat pana la 70.500 lei/actiune, de peste patru ori mai mare fata de pretul de dinainte de aparitia ofertelor.
Compania este specializata in productia utilajelor si recipientelor care lucreaza sub presiune. Surse din piata afirma ca toate cele firme ofertante sunt deja parteneri de afaceri ai producatorului de echimapamente tehnologice. Ofertele de cumparare par sa vizeze pachetul de actiuni detinut de SIF Moldova, care reprezinta 38,6% din capitalul Uton. In afara de societatea de investitii financiare, singurul actionar semnificativ al societatii este Asociatia Salariatilor - PAS Uton, care detine un pachet de 37%. Asociatia Salariatilor nu poate vinde insa  pachetul detinut datorita unor clauze din contractul de privatizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO