Companii

Baumix s-a orientat în criză spre clienţii mari, bun-platnici

Autor: Andreea Neferu

24.11.2010, 23:10 33

Producătorul de materiale de construcţii Baumix, deţinut de omulde afaceri Augustin Russu, s-a concentrat anul acesta pe clienţiimari (key accounts), precum reţelele de bricolaj, pentru a evitariscul de neîncasare a creanţelor. Astfel, dacă anul trecut 60-70%din vânzări erau generate de sectorul de retail (vânzări directecătre firmele de construcţii), în 2010 ponderea s-a inversat înfavoarea key accounts.

"Regiunea Moldovei a adus cele mai mari venituri, în specialdatorită parteneriatului cu Dedeman. Nu am redus preţurile în 2010,însă am avut o serie de promoţii, pentru că lumea în perioada decriză se orientează către produse mai ieftine. În piaţă, preţurileau scăzut cu circa 30%", a declarat Augustin Russu.

Baumix a consemnat în primele nouă luni ale anului un profit de770.000 lei (circa 180.000 de euro), în condiţiile în care pentruîntreg anul estimează un rezultat financiar pozitiv de 400.000 lei.De asemenea, cifra de afaceri prognozată pentru anul acesta este de30,7 mil. lei (7,2 mil. euro), în scădere cu circa 18% faţă de ceaînregistrată în 2009, de 36,1 mil. lei (circa 8,5 mil. euro),potrivit Registrului Comerţului.

În prima parte a anului, Russu bugetase pentru 2010 o cifră deafaceri de 43,8 mil. lei. "Ne-am bazat pe proiectul de reabilităritermice, care nu a mers chiar atât de bine. De asemenea, reducereasalariilor în sectorul bugetar, şi nu numai, a afectat psihiculconsumatorilor şi ne-am şi restrâns de pe piaţa de retail din cauzariscului de neîncasare".

Pentru 2011, compania se va orienta pe tencuiala decorativă,după ce în 2009 s-a concentrat pe adezivii de termosistem. Russuspune că se aşteaptă la un an 2011 destul de greu.

La începutul anului, Baumix şi-a mutat fabrica pe care o deţineaîn localitatea Gherla la Ploieşti, pentru a reduce costurile cucirca 7%. De asemenea, compania a semnat în luna ianuarie uncontract cu Praktiker pentru a vinde produse din gamele Primus şiNational (private label pentru Praktiker).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO