Companii

Baxi: Constructiile noi tin pe linia de plutire piata centralelor termice

13.11.2007, 14:56 36

Piata centralelor termice va inregistra in urmatorii ani o scadere a cererilor pentru centralele de apartament, dar va fi redresata de cererea de echipamente pentru constructii noi, in contextul dezvoltarii sectorului rezidential, potrivit companiei Baxi Romania, unul dintre cei mai importanti distribuitori de centrale termice.
In aceste conditii, piata de profil va inregistra anul acesta o crestere de circa 10%, pana la 260-270 de milioane de euro, urmand ca in urmatorii ani ritmul de crestere sa incetineasca. "Scaderea vanzarilor de centrale pentru apartamentele din blocurile vechi este determinata de piedicile legislative si restrictiile la debransare prin instituirea unui proces birocratic care afecteaza atat consumatorii, cat si distribuitorii de centrale termice", spune Sever Scarlat, directorul general al Baxi Romania, filiala locala a producatorului britanic de centrale termice Baxi. Practic, accesul la informatii si valul de tehnologii "verzi" care a lovit piata locala dupa aderarea la Uniunea Europeana, i-a determinat pe romani sa fie tot mai atenti la consumul de combustibil si sa aleaga echipamente cu eficienta energetica sporita.
Astfel, Baxi s-a reorientat anul acesta si a extins portofoliul de produse cu centrale termice in condensare - care pierd mai putina caldura decat centrala termica clasica - si catre sisteme solare de incalzire. Pe fondul diversificarii portofoliului de produse, Baxi estimeaza o cifra de afaceri de 6,8 milioane de euro, in crestere cu 12% fata de anul precedent.
"Chiar daca piata tinde sa se mentina ca volum, aceasta va creste in valoare pe fondul majorarii vanzarilor de centrale cu eficienta crescuta, cum sunt centralele cu condensare si echipamentele pe baza de resurse regenerabile, care sunt mai scumpe", explica Scarlat, care apreciaza ca Baxi are o cota de piata
de 9%.
Compania comercializeaza echipamente termice sub marcile Baxi, Westen si Roca printr-o retea de distribuitori autorizati si firme specializate in vanzarea si instalarea centralelor termice, printre care Simodor Grup (Alba), DAS (Iasi), Meda (Oradea), Termogaz (Hunedoara), Grumtech (Neamt), Casitherm (Timis) si Celtia Prest (Mures). Potrivit datelor furnizate, aproximativ 80% din centralele termice distribuite de Baxi au ca destinatie finala persoane fizice, proprietari de locuinte, case si apartamente, restul reprezentand persoane juridice.
Potrivit companiei, principalii competitori de pe piata locala sunt, printre altii, MTS (producatorul marcii Ariston), Viessmann, Vaillant si grupul Bosch-Buderus. Grupul BAXI, care detine 16 fabrici si 12 marci distincte, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 1,3 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO