Companii

Bilanţul primelor patru luni în comerţul modern: 48 de magazine inaugurate după investiţii de 40-50 de milioane de euro

Autor: Cristina Roşca

30.04.2013, 17:18 457

Cei 12 jucători din comerţul modern au deschis în primele patru luni din acest an 48 de magazine în care au investit „doar“ 40-50 de milioane de euro în con­diţiile în care s-a pariat pe supermarketuri şi magazine de tip discount care necesită spaţii mici, sub 2.000 mp şi investiţii mai reduse.

În acest context, chiar dacă numărul maga­zi­nelor creşte, depăşind în acest an pentru prima dată pragul de 1.000 de unităţi, investiţiile totale sunt mult sub nivelul anilor de boom când se deschideau într-un singur an chiar şi 20 de hiper­mar­keturi care necesitau circa jumătate de miliard de euro investiţii.

n acest an, dacă jucătorii pe segmentul cash&carry nu promit deschideri, lanţurile de hipermarketuri şi-au programat pentru a doua parte a anului inaugurările. Singurul care a deschis hipermarketuri în acest an este Kaufland, liderul comerţului local, care a ajuns la o reţea de 85 de unităţi, cu patru mai multe decât la începutul anului. Magazinele Kaufland au suprafeţe mai mici decât cele ale concurenţei, care depăşesc uneori chiar şi 10.000 mp.

Reţeaua Kaufland a deschis până acum în România magazine cu suprafeţe ce variază între 2.500 şi 5.500 mp. Cele mai mari unităţi sunt în Bucureşti şi cele mai mici în oraşele din provincie. De la începutul acestui an compania a mers pe oraşe de provincie, precum Rădăuţi, Fălticeni sau Paşcani, unde se bate doar cu supermarketuri şi cu dis­coun­teri deoarece celelalte lanţuri pe suprafaţă mare se uită cu mai mare atenţie spre oraşele cu peste 100.000 de locuitori.

De ce se înghesuie pe final de an?

„Construcţia unui magazin Kaufland durează cinci-şase luni, iar construcţia  începe de regulă în lunile martie-aprilie. Nu poţi coordona toate lucrările dacă începi zece magazine o dată, de aceea se merge cu maximum patru în paralel“, spune o sursă apropiată companiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO