Companii

Biroul Unic: coada de la asteptarea dosarelor s-a mutat la depunere

08.08.2001, 00:00 20



La Biroul Unic Bucuresti din cadrul Camerei de Comert si Industrie au fost eliberate luni primele certificate de inmatriculare a societatilor comerciale in noul regim "de 20 de zile". Multi dintre beneficiari nu au venit insa sa si le ridice, probabil nefiind increzatori in termenul impus de OUG 76/2001 care reglementeaza activitatea birourilor unice.

De la infiintare, Birourile Unice au starnit multiple controverse, mediul de afaceri din Romania asteptand cu mare interes sa vada daca aceste birouri vor usura intr-adevar procesul de inregistrare a unei societati comerciale.

OUG 76/2001 care reglementeaza functionarea acestor birouri prevede ca termenul maxim de eliberare a certificatului de inregistrare a unei societati comerciale este de 20 de zile de la depunerea actelor la Camera de Comert.

Cum Birourile unice functioneaza de la 1 iulie, ar fi trebuit ca primele certificate sa inceapa sa fie eliberate inca de acum doua saptamani.

Insa primele dosare necesare pentru eliberarea certificatelor au putut fi primite abia in jurul datei de 15 iulie, cand a aparut Hotararea de Guvern care a dat ultimele reglementari privind procedurile de autorizare si reglementare. Astfel, pentru eliberarea primelor certificate, Biroul Unic Bucuresti s-a incadrat in termenul legal.

In prevederile legislative se mentioneaza faptul ca, in cazul in care, certificatele nu sunt eliberate sau sunt intarziate in mod nejustificat peste termenul de 20 de zile, se vor percepe amenzi intre 5 si 10 milioane de lei, aplicabile si persoanelor juridice.

Verificarea activitatii Biroul Unic este in sarcina Ministerului pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie sau persoanelor abilitate de catre acesta

Totusi, oamenii se plang ca dureaza foarte mult pana ca dosarele necesare pentru demararea procesului de inregistrare a unei noi societati sa fie acceptate.

Pentru a-ti infiinta o societate, trebuie sa mergi la Biroul Unic de pe langa Camera de Comert teritoriala. Aici, in primul rand te vei opri la biroul de "Informare Initiala", unde se impart formularele. Dupa completarea acestora, urmeaza biroul de Constituire, unde depui dosarul si in doar cateva ore trebuie sa ti se comunice daca acesta este complet.

Se pare ca aici apar cele mai multe probleme." Pentru a afla daca dosarul este in regula, trebuie sa pierzi pe aici foarte multe zile.

In plus, mi-au intors dosarul de o gramada de ori : ba s-a schimbat formularul pentru avizul de la pompieri, ba s-au modificat tarifele, sau apare cine stie ce neregula" spune un agent economic.

Pentru a scapa de probleme, multi apeleaza la biroul de Consiliere, unde, contra unei taxe, esti sfatuit in legatura cu ceea ce trebuie sa faci. " Desi am avut actele facute de cei de la consiliere, mi s-a respins dosarul", spune un alt agent economic.

Reprezentantii Camerei de Comert si Industrie a Romaniei spun insa ca este normal sa mai apara si probleme, dat fiind ca Birourile Unice sunt inca la inceput.

Constituirea birourile unice pentru inregistrarea si autorizarea functionarii unei societati comerciale a fost o promisiune din perioada electorala a PDSR-ului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO