Companii

Blue Air vrea sa cumpere inca 10 aeronave Boeing care costa un miliard de dolari la pret de catalog

Blue Air vrea sa cumpere inca 10 aeronave Boeing care costa un miliard de dolari la pret de catalog
05.07.2009, 16:13 36


Compania aeriana low-cost Blue Air, controlata de omul de afaceri Nelu Iordache si care estimeaza afaceri de 170 de milioane de euro anul acesta, negociaza achizitionarea a zece aeronave Boeing pentru marirea flotei cu care opereaza, investitie estimata la un miliard de dolari (709 mil. euro), dupa valoarea din catalog.
"Ne aflam in plina negociere cu cei de la Boeing pentru aceasta noua comanda. Am initiat acest proces de reinnoire si de marire a flotei inca de anul trecut, dintr-o serie de considerente, unul dintre ele fiind cresterea eficientei", a declarat Adrian Ionascu, noul director general al Blue Air.
Compania Blue Air este controlata de omul de afaceri Nelu Iordache, care a obtinut anul acesta un credit in valoare de 140 mil. euro de la filiala londoneza a bancii elvetiene Credit Suisse, pentru compania de constructii Romstrade din Giurgiu, acesta fiind unul dintre cele mai mari credite obtinute de o companie romaneasca de la inceputul anului si cel mai mare obtinut de o companie de constructii pentru proiecte de infrastructura. Iordache mai detine pe langa Blue Air si Romstrade, un business in domeniul energiei eoliene, precum si o ferma de pomi fructiferi la Adunatii Copaceni. Anul acesta, omul de afaceri a decis sa reorganizeze afacerile pe care le detine sub forma unui holding.
Conducerea noii companii - care va ingloba Blue Air, Romstrade, dar si alte afaceri ale lui Nelu Iordache - va fi preluata de Gheorghe Racaru, fostul director al Blue Air, care a dus compania lui Iordache pe primul loc in topul operatorilor de curse aeriene low cost din Romania. Investitia totala in cele zece aeronave care vor mari flota Blue Air depaseste suma de un miliard de dolari (709 milioane de euro), la valoarea din catalog. Compania aeriana opereaza in momentul de fata cu opt aeronave. Data la care vor fi livrate cele zece avioane, dar si valoarea exacta a investitiei vor fi cunoscute dupa semnarea contractului, potrivit reprezentantilor companiei.
Ionascu a mai precizat ca strategia de dezvoltare a companiei, care include introducerea de noi curse si frecvente, trebuie sustinuta de un avans tehnologic bazat in principal pe un consum redus de combustibil.
"Prin achizitionarea acestor aeronave de capacitate mai mare vom putea prelua mai usor numarul de pasageri aflat in continua crestere. De la infiintarea companiei si pana acum, numarul pasagerilor care au zburat cu noi a depasit cifra de 3 milioane", a declarat el. Compania Blue Air, ce activeaza pe piata romaneasca din 2004, a transportat anul trecut 1,1 milioane de pasageri, mai mult cu 23% fata de anul anterior, iar anul acesta estimeaza ca va transporta 1,7 milioane de pasageri.
Tot anul trecut, Blue Air a semnat un contract de achizitionare a cinci avioane Boeing 737 Next Generation, cu capacitati de operare ce variaza intre 189 si 204 locuri, care vor fi livrate in 2013. Blue Air concureaza cu operatori precum Wizz Air, My Air, EasyJet sau GermanWings.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO