Companii

Boromir: dupa un plus de 25 mil. euro urmeaza consolidarea afacerilor

07.01.2005, 00:00 43

Producatorul din industria de morarit si panificatie, Boromir Ind Ramnicu Valcea , a anuntat o crestere a cifrei de afaceri pe anul trecut cu   25 de milioane de euro pana la 75 de milioane de euro.
"In general cresterile sunt datorate extinderii unor capacitati de productie, a diversificarii gamei de produse dar si achizitiei producatorului de paste fainoase ProPasta IasI", spune Constantin Boromiz, presedintele si unul dintre cei cinci actionari ai Boromir Ind.
Compania a achizitionat  95% din actiunile ProPasta Iasi, care nu a mai putut face fata influntelor negative ale crizei graului de anul trecut.
"Am marit capacitatea de productie de la Iasi si ne-am propus sa vindem 5.000 de tone de paste in acest an, aproape dublu fata de vanzarile de dinaintea preluarii acestui producator", spune Boromiz.
Boromir Ind a investit anul trecut circa 6 milioane de euro in modernizarea morii de la Sibiu a carei capacitate a fost adusa la 180 de tone/zi,  intr-o fabrica de piscoturi de sampanie si intr-o linie de grau dur. Compania s-a lansat anul trecut si pe piata de faina cu o linie de impachetare a fainii la punga.
"In acest an vom investi circa 4 milioane de euro pentru consolidarea pe piata si a achzitionarii de utilaje pentru aluaturi congelate", spune Boromiz.
Pentru acest an estimarile privind cifra de afaceri se opresc la 80 de milioane de euro.
"Dupa aceasta crestere foarte mare urmeaza un an de consolidare", afirma Boromiz.
Boromir s-a aflat anul trecut in negocieri pentru intrarea pe piata bucuresteana a panificatiei prin preluarea companiei Plevna SA.
"Am "uitat" de aceasta afacere. Efectiv nu ne-a mai interesat. In plus, pe termen lung piata bucuresteana nu este atat de atractiva deoarece costurile cu forta de munca vor creste si au aparut si restrictii privind circulatia masinilor grele prin Bucuresti. In ciuda acestui lucru, daca apar noi oportunitati pe piata si se dovedesc a fi viabile nu ne vom da la o parte", sustine Boromiz. Compania Plevnei detine o capacitate de productie si aproximativ 8 hectare de pamant in zona comerciala din imprejurimile complexului studentesc Grozavesti, unde in ultimul an si-au deschis magazine Carrefour, Bricostore si Media Galaxy. Boromir a concurat pentru aceasta afacere cu alti doi mari producatori de profil: Vel Pitar, detinut de fondul de investitii Broadhurst  sI Racova Com Agro Pan, a omului de afaceri Adrian Porumboiu.
Grupul Boromir detine fabrici de paine in Buzau, Valcea, Sibiu si Deva si Medias. Grupul mai detine moara Cibin din Sibiu, doua unitati de tip Comcereal, Amylon Sibiu si Extrasib Sibiu, plus 27 de magazine proprii in orasele unde detine fabricile de paine. Boromir produce faina unde detine 10% din piata la nivel national, paine, paste fainoase si produse de patiserie.
Grupul Boromir este detinut de cinci actionari persoane fizice romane.
Principalii concurenti ai Bormir pe piata pastelor sunt Baneasa Bucurest, Pambac Bacau si Pangran Resita care detin circa 75% din piata a carei valoare annuala este de circa 24-25 de milioane de euro. La nivelul intregii industrii de morarit si panificatie celor trei concurenti de mai sus li se adauga Vel Pitar Ramnicu Valcea, Dobrogea Grup Constanta, Loulis, Ravoca Com Agro Pan Vaslui si Pan Group Craiova, plus cateva sute de mici producatori locali din judetele unde Boromir detine capacitati de productie.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO